Sve što treba da znate o sterilizaciji mačaka

Sterilizacija je operacija kojom se mački uklanjaju reproduktivni organi kako bi se sprečilo nekontrolisano razmnožavanje. Sterilizacija se preporučuje uvek, osim ako nemate mačku sa pedigreom i nameravate da se bavite uzgojem potomstva.

Izvor: Index.hr

Subota, 06.07.2013.

08:50

Default images

Mnogi ljudi poseduju negativne predrasude kada je sterilizacija u pitanju pa se iz neznanja radije odlučuju da to ne urade.

Kako bismo vam olakšali donošenje ove odluke, odlučili smo da razbijemo ove predrasude i pomognemo vam da shvatite šta sve sterilizacija donosi, pogledajte odgovore na neka od najčešće postavljanih pitanja o sterilizaciji mačaka.

Idealno bi bilo sterilizati mačku pre prvog teranja, najranije u dobi od 6 meseci, iako se ona može obaviti u bilo kojoj životnoj dobi.

Sterilizacijom se obavlja potpuna histerektomija, uklanjanje oba jajnika i materice.

Uklanjanjem reproduktivnih organa mačka više ne može da ima mlade, a ujedno prestaje ciklus teranja, što znači da su celonoćna mijaukanja stvar prošlosti.

Sterilizacija se može sprovesti rezom ispod stomaka ili sa strane, Nijedna od ove dve metode nije bolja i izbor zavisi samo od metode koju vaš veterinar preferira.

Ceo postupak, od prvog reza do ušivanja, traje oko pola sata, ali sama priprema za operaciju traje malo duže. Pre operacije mačku treba uspavati i obrijati deo dlake oko stomaka gde će se raditi rez. Nakon operacije mački treba dodatnih pola sata kako bi povratila svest.

Verovatno ćete mačku na operaciju dovesti odmah ujutro kako bi je veterinar pregledao, izvagao i pripremio za predstojeću operaciju. Mačka će kod veterinara ostati tokom celog dana kako bi se pratilo njeno stanje i, ako je sve u redu, uveče će biti puštena kući.

Po dolasku kući mački osigurajte mir kako bi mogla da se do kraja oporavi. Verovatno će dobiti plastični okovratnik koji će je sprečiti da liže šavove. Mačke vrlo retko pokazuju znakove bola i neugode nakon operacije a za dan do dva trebalo bi da se u potpunosti oporavi.

Nakon nekoliko dana mačku treba odvesti kod veterinara na kontrolu kako biste bili sigurni da rana pravilno zarasta. Neki veterinari koriste šavove koje posle ručno uklanjaju, dok većina sada koristi one samorazgradive.

Na telu mačke će biti vidljiv maleni ožiljak koji će vremenom bledeti, a nakon što mački na tom mestu ponovo izraste krzno, ožiljak se više neće videti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: