Prevencija 1

02.05.2024.

8:06

Ovo su najgora i najbolja pića po vaše zdravlje

Da li vam je dosta vode, ali želite najbolju hidrataciju, posebno jer dolazi toplije vreme? Evo nekoliko napitaka koji su ukusni, ali vas u isto vreme drže hidriranim.

Izvor: rt.rs

Ovo su najgora i najbolja pića po vaše zdravlje
Shutterstock/GingerGiraff

Podeli:

Tu je i nekoliko pića koja bi trebalo izbegavati, jer ne samo što ne pružaju dovoljnu količinu hidratacije, već mogu aktivno da vas "isuše", odnosno dehidriraju.

Svi znamo da treba da pijemo puno vode, ali to može biti teško uraditi kada je voda tako neutralna i "dosadna". Srećom, moguće je dobiti hidrataciju iz raznih pića, ali potrebno je paziti da ne konzumiramo previše onih koji imaju dijuretski efekat, te podstiču vodu da napusti naše telo.

Osim toga, puno ukusnih pića imaju sastojke koje želite da ograničite ili potpuno isključite, poput šećer, i gomile kalorija. Ova lista će vam pomoći da odredite koja su pića najbolja za hidrataciju, a koja da izbegavate.

Najbolja pića za hidrataciju

Za neka od ovih pića pretpostavljate, ali neka će vas i iznenaditi.

Voda

Kao i očekivano, na prvom mestu se nalazi voda. Voda je klasičan i prihvatljiv izbor za sve koji žele da vode računa o zdravlju, koji prate unos kalorija (jer ih voda nema), kao i za one koji ne žele da "eksperimentišu" i probaju raznovrsna pića, a ipak ostanu hidrirani.

Voda sa komadićima voća

Ako vam se "smučilo" da pijete običnu vodu ceo dan, ubacivanje komadića voća (ili čak i povrća) je zdrav način da dodate ukus u ovaj neutralni napitak, ali bez dodavanja veštačkih šećera. Možete da ubacite kombinaciju limete i bosiljka ili možete isprobati krastavac sa mentom, pomorandžu sa limunom, jagodu sa borovnicom...

Mleko

Iako je poznato da obična voda odlično hidrira, naučnici smatraju da joj nedostaje nekoliko ključnih sastojaka da bi bila potpuno delotvorna za ljudsko telo, a to su masti, so i šećer. To je upravo ono što mleko može da ponudi. Ono je hranjivije, sadrži mlečne masti, protine, natrijum i laktozu. Ovi sastojci omogućavaju sporiju apsorpciju vode, što zapravo obezbeđuje dugotrajnu hidrataciju.

Pored kalcijuma i vitamina D, mleko takođe sadrži proteine koji vam pomažu kod održavanja nivoa energije čak i u najtoplijim danima, što je nešto što ne možete dobiti ako samo konzumirate vodu.

Voćni sokovi

Voćni sok sadrži oko 85 odsto vode, što ga čini vrlo hidratantnim. Vodite računa da je voćni sok koji birate prirodan, dakle, da nema zaslađivača i drugih aditiva, a možete i sami da ga napravite. Osim što daju ukus, vitamini u prirodnom voću su zdravi i korisni. Ipak, morate da obratite pažnju da sok koji pijete ne sadrži prekomernu količinu šećera.

Sportska pića

Elektroliti (soli) u sportskim pićima mogu učiniti hidrataciju efikasnijom i bržom. Sportska pića su takođe ukusnija od vode, tako da mog biti dobar izbor za one koji žele vodu sa ukusom. Opet, pazite na sadržaj šećera u ovim napicima, posebno ako ne vežbate. Osim ako ne trčite maraton, jedno piće za rehidrataciju dnevno je verovatno dovoljno.

Čaj

Čajevi su odlični, posebno jer je to samo infuzija listova u vrućoj vodi. Nije bitno da li je biljna, crna, zelena ili kamilica, da li je vruć ili hladan - čaj je hidratantan kao i voda.

Osim toga, čaj sadrži brojne antioksidante. Iako bi najbolja opcija mogla biti poptuno izbegavanje kofeina (jer on dehidrira organizam), konzumiranje čaja u umerenim količinama pomoći će vam da postignete svoj dnevni cilj hidratacije.

Lubenica

Iako ovo nije piće, jednako je slatko i puno vode kao svež voćni sok. Kada jedete lubenicu, u sebi zadržavate 92 procenta tečnosti koju ste uneli u organizam, tako da ovo voće može da bude odlična poslastica koja hidrira.

Najgora pića za hidrataciju

Nažalost, neke tečnosti, ma koliko bile ukusne, zapravo mogu da deluju protiv vaših ciljeva hidratacije. Uverite se da sledeći put kada budete žedni ne posegnete za bilo kojim od sledećih napitaka, jer vas mogu još više dehidrirati:

Gazirani sokovi

Bezalkoholna gazirana pića često sadrže kofein, koji je veliki krivac za dehidraciju. Tu su i velike količine šećera i natrijuma, što je takođe loše i za vaše kosti i zube. Iako je konzumiranje ovih pića povremeno, u umerenim količinama u redu, uzimanje gaziranog soka kada ste žedni verovatno neće mnogo pomoći.

Ako zaista volite "balončiće" u ovim napicima, gazirani sok možete zameniti gaziranom vodom (uz dodatak komada voća), da biste uživali u piću, ali u isto vreme bili hidrirani.

Pivo, vino i žestoka pića

Nekima je hladno pivo pravi "spas" tokom toplog vremena, ali konzumiranje bilo koje vrste alkoholnog pića uklanja vodu iz vaših tkiva, što znači da kasnije morate piti velike količine vode da biste ublažili ove efekte. Kao opšte pravilo, što je veći sadržaj alkohola, vaše piće više dehidrira. Ako želite da izbegnete dehidraciju, popijte niskoalkoholno svetlo pivo.

Ipak, svako alkoholno piće jačine preko 10 procenata je dehidrator, što znači da će više tečnosti napustiti vaš sistem, nego što će se apsorbovati. Većina vina ima oko 12 odsto, tako da su bolja od žestokih pića (37 odsto), ali lošija od piva (4 do 5 odsto).

Kokteli sa žestokim pićima, poput votke i ruma, mogu da zavaraju, posebno ako recepti uključuju i sodu ili voćni sok. Održavajte sebe hidriranim tako što ćete uvek piti jednu čašu vode kao "nadoknadu" za svako alkoholno piće koje pijete.
 

Kafa

U umerenim količinama, ovaj popularni napitak nije loš, ali kada popijete više od 2 šolje, vaše telo zaista počinje da se "bori". Pokazalo se da konzumiranje više od 200 do 300 miligrama kofeina (dve do tri šoljice kafe) dovodi do dehidracije. Da biste ovo sprečili, pređite na kafu bez kofeina ili nemojte da pijete više od 2 šolje dnevno.

Slatki čaj

Ovaj napitak zaista deluje kao pravo osvežavajuće, slatko rešenje za toplo vreme, ali kada je u pitanju hidratacija, nije preporučljivo. Količina dodatog šećera u ovom napitku poništava sve prednosti koje dolaze sa prirodnim antioksidansima čaja, tako da više liči na poslasticu nego na piće. To ne znači da ne možete da ga pijete, već samo znači da morate da popijete i dosta vode nakon njega.

Energetska pića

Ova pića su prepuna kofeina, lažnih šećera i mnogih drugih hemikalija, tako da nisu idealan izbor ni za hidrataciju niti za kvalitetno podizanje energije. Ako želite da dobijete energiju, a da ipak unosite više tečnosti, preporučljivo je da konzumirate čaj.

Mleko sa ukusom

Belo mleko je samo po sebi sasvim u redu, ali kada se u njega ubacuju ukusi poput vanile, jagode ili čokolade, konzumirate nepotrebne šećere.

Smutiji

Voće je zdravo za jelo, ali to ne znači da bi trebalo preterivati. Smutiji sadrže više voća (to jest, više šećera) nego što mislite. Osim toga, ova pića su vrlo gusta, što predstavlja savršen "recept" za dehidrataciju.

Međutim, to ne znači da treba da odbacite druge zdravstvene prednosti smutija - odlični su izvor energije nakon vežbanja ili kao napitak pun vitamina za početak dana. Ako želite da nastavite da ih pijete i povećate faktor hidratacije, možete da udvostručite količinu leda/vode u svom receptu. Ovo će razvodniti piće bez velike promene ukusa.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: