BBC 0

01.05.2024.

21:25

Rusija i Ukrajina: Moskva izložila zaplenjeno oružje sa Zapada

Izložba bi trebalo da ulije novu energiju Rusima pred proslavu Dana pobede 9. maja.

Izvor: Stiv Rozenberg - BBC urednik, Moskva

Rusija i Ukrajina: Moskva izložila zaplenjeno oružje sa Zapada
BBC

Podeli:

Nalazim se u Parku pobede, gigantskom kompleksu u Moskvi posvećenom pobedi Sovjetskog Saveza nad nacističkom Nemačkom. Izložba pod vedrim nebom je otvorena.

Ali izložba nema ništa sa Drugim svetskim ratom.

Prikazuje se naoružanje sa Zapada koje je ruska armija zaplenila u Ukrajini.

Ovo su ratni trofeji i Rusija je odlučila da ih prikaže.

Izložen je i Haski, taktičko vozilo britanske armije koje je donirano Ukrajini. Šoferšajbna mu je pokrivena rupama od metaka.

Naspram Haskija vidim zapadne tenkove koji su poslati ukrajinskoj vojsci. Tu je američki Abrams koji je oštećen na bojnom polju. I nemački tenk Leopard.

Zapravo, tu je čitav niz nemačkog oružja. Iznad njega je natpis: Istorija se ponavlja.

BBC

Ruske vlasti žele da javnost poveruje da rat u Ukrajini i Drugi svetski rat imaju zajednički imenilac: Rusija je žrtva koju su napali spoljni neprijatelji.

U stvarnosti, dva rata su veoma različita. Nemačka je 1941. godine izvršila invaziju na Rusiju. Rusija je 2022. godine pokrenula sveobuhvatnu invaziju na Ukrajinu.

Izložba ratnih trofeja izuzetno je posećena.

Pod vedrim nebom, Rusi se okupljaju oko vojne opreme, poziraju za fotografije pred topovskim cevima i, prema onome što kažu, uživaju u onome što vide.

"Neverovatno je! Vilica mi je pala!", kaže Natalija, koja je došla sa suprugom i malom ćerkom.

"Neverovatno je da su naši momci uspeli da donesu ove trofeje."

Više od 30 oklopnih vozila postali su eksponati.

BBC

Ali zašto?

U ovom slučaju, Rusi nisu izmislili rupu na saksiji. U prošlosti, Ukrajina je izlagala rusku vojnu opremu koju je zaplenila ukrajinska vojska.

Ali za ruske vlasti, ova izložba ima, verujem, nekoliko ključnih ciljeva.

Prvi je da se osnaži narativ Kremlja da u Ukrajini NATO, i Zapad u celini, vode rat protiv Rusije. Cilj je da se dodatno demonizuje Zapad u svesti Rusa.

U stvarnosti, Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu, uradivši ono što su lideri Zapada pozivali Moskvu da ne čini. Bila je to lična odluka predsednika Vladimira Putina da pokrene ono što se u Rusiji još naziva "specijalna vojna operacija" u Ukrajini.

Isporukom oružja i municije, Zapad je priskočio u pomoć Kijevu. Time ne želi da uništi Rusiju, bez obzira šta tvrde ruski zvaničnici.

Tu je i istorijska simbolika.

Park pobede ispunjen je trenutno crvenim zastavama kojima se obeležava skorašnji Dan pobede, državni praznik 9. maj, dan kada se obeležava Hitlerov poraz.

Lokacija izložbe (spomenik iz Drugog svetskog rata) i vreme održavanja (pre Dana pobede) hrane taj drugi zvanični narativ koji sam ranije pomenuo: onaj koji tvrdi da postoji veza između Drugog svetskog rata i rata u Ukrajini.

Postoji još jedan važan element glorifikovanja ove izložbe. U odnosu na rat u Ukrajini, Rusi imaju sve više samopouzdanja, uprkos nedavnom novom paketu američke pomoći Kijevu. Moskva veruje da sada ima prednost na frontu.

Glavna poruka Rusije ispisana je na velikom transparentu pored ratnih trofeja.

Na njemu piše: "Naša pobeda je neizbežna".

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: