Svet 1

02.05.2024.

20:52

Makron bi da uvuče NATO u rat sa Rusijom: Naveo dva uslova za slanje trupa

Zapadne pristalice Ukrajine u NATO-u i Evropi moraće da razmotre mogućnost upućivanja trupa u tu ratom razorenu zemlju pod dva uslova, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron, dok traje sukob unutar alijanse oko mogućnosti slanja trupa.

Izvor: newsweek

Makron bi da uvuče NATO u rat sa Rusijom: Naveo dva uslova za slanje trupa
Profimedia

Podeli:

"Ako bi Rusi probili linije fronta i ako bi postojao ukrajinski zahtev, što danas nije slučaj, mi bismo legitimno morali da sebi postavimo ovo pitanje", rekao je Makron za Ekonomist u intervjuu objavljenom danas, pozivajući se na mogućnost slanja kopnenih trupa.

Pristalice Ukrajine, iako isporučuju milijarde dolara vojne pomoći Kijevu, odustale su od ideje o slanju trupa, što je potez koji bi mogao da uvuče NATO direktnije u konfrontaciju sa Rusijom.

Makron je krajem februara predstavio potencijal NATO trupa u Ukrajini, rekavši da, iako "nema konsenzusa" o borbenom osoblju, "ništa ne treba isključiti" kada je u pitanju podrška Ukrajini.

"Nije nezamislivo" rasporediti trupe NATO-a u Ukrajinu, dodao je poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski.

Makronovi komentari potresli su druge lidere NATO-a, a nekoliko njih je brzo umanjilo potencijal za NATO trupe na frontu. Ubrzo nakon Makronove izjave, nemački kancelar Olaf Šolc je rekao: "Neće biti kopnenih trupa, niti vojnika na ukrajinskom tlu koje tamo šalju evropske zemlje ili države NATO-a".

Francuski lider je rekao da "apsolutno" ostaje pri svojoj prethodnoj izjavi, dodajući: "Ne isključujem ništa, jer se suočavamo sa nekim ko ništa ne isključuje".

Francuska je "rasporedila nekoliko hiljada vojnika" u afrički region Sahel za borbu protiv terorizma na zahtev suverenih država, rekao je Makron.

"Mislim da isključiti to a priori ne znači naučiti lekcije iz protekle dve godine“, nastavio je on govoreći o početku ruske invazije u punom obimu u februaru 2022. godine.
 

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

17 h

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: