Kovid 19 uzrok fatalnih komplikacija u trudnoći?

Trudnice koje obole od kovida 19 imaju dvostruko veće šanse za komplikacije u trudnoći, pokazala je američka studija.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 23.11.2021.

13:23

Kovid 19 uzrok fatalnih komplikacija u trudnoći?
Foto: Shutterstock/Pressmaster

Analiza američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) zasniva se na bazi podataka američkih bolnica i obuhvata 1,2 miliona porođaja između marta i septembra 2021. godine.

Uopšteno gledano, slučajevi mrtvorođenih beba su i dalje veoma retki (bilo ih je 8,154 odnosno 0,65 odsto).

Nakon što su statističkim metodama izuzete druge varijable koje su mogle da utiču na rezultate, utvrđeno je da je među kovid pozitivnim majkama verovatnost mrtvorođenih beba pre pojave delta varijante koronavirusa bila 1,47 puta češća, a nakon pojave delte 4,04 puta češća.

Sveukupan je rizik za trudnice s kovidom 19 bio 1,9 puta veći nego za trudnice koje nisu bolovale od te bolesti.

U slučajevima kad je trudnica bolovala od koronavirusa, stanja poput visokog krvnog pritiska, višeplodne trudnoće, odvajanja posteljice od materice, loše snabdevanje krvlju koja dovodi do šoka, sepse, bolesti pluća ili nužnosti stavljanja na respirator doprinela su povećanju opasnosti da će majka roditi mrtvorođenče.

"Postojeća analiza dodaje se sve većem broju dokaza po kojima je kovid 19 povezan s povećanim rizikom od mrtvorođenih beba", napisali su autori.

Premda se radi o studiji koja dosad najčvršće utvrđuje vezu između kovida i mrtvorođenčadi, naučnici pozivaju na dodatno istraživanje o tome kakvu ulogu ta bolest ima u komplikacijama povezanim s porođajem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: