Ko prvi treba da zavrne rukav za treću dozu? VIDEO

Treća doza- ko treba da se vakciniše, kada i kojom vakcinom? Na sutrašnjoj sednici Kriznog štaba razgovaraće se i o tome. Za sada je Nacionalni tim za imunizaciju Srbije preporučio Fajzerovu kao dopunsku vakcinu kao i Modernu, koja treba da stigne na jesen.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto:Printscreen/ Prva Tv
Foto:Printscreen/ Prva Tv

Pročitajte još:

Testiranje kombinacije vakcina Sputnjik V i Astrazeneke

"Moderna" ispituje vakcinu i na deci mlađoj od 12 godina

Epidemiolozi: Delta soj najbrža i najopasnija verzija korone

Sami kinezi od svoje vlade tražili da se uveze 100 miliona Fajzerove vakcine i napravili zajednički aranžman da proizvode jednu milijardu Fajzer vakcina godišnje.

Dakle Kinezi i svi naši koji su primili Sinofarm vakcinu prvi su na spisku za treću dozu. Istraživanja su pokazala da su vakcine koje su zasnovane na RNK tehnologiji superiorne jer u dužem vremenskom periodu obezbeđuju visok nivo anitetala. Mešanje vakcina sada je dozvoljeno.

"Iskustva koja postoje govore da ima prednosti ako se da različita vakcina, i reakcija bude povoljnija. Titer antitela je viši, reakcija može da bude malo jača, korist je daleko veća. Praksa je pokazala da tu problema nema, ako možete da primite nešto što je bolje, zašto to ne učiniti", rekao je epidemiolog Zoran Radovanović, za vesti "Prve TV".

Stručni komitet za imunizaciju preporučio je davanje treće takozvane buster doze osobama kod kojih je od primanja druge doze prošlo najmanje šest meseci, bez ozira na vrstu vakcine koju su prethodno primile. Treću dozu naročito treba da prime stariji od 70 godina kao i svi sa oslabljenim imunitetom.

I treća doza vakcine, koju su razvili Univerzitet u Oksfordu i kompanija Astrazeneka, proizvodi snažan imunološki odgovor protiv kovida 19.

Iz Oksforda međutim poručuju da za sada nema potvrde da je imunizacija dodatnom dozom potrebna, posebno imajući u vidu nestašice vakcina u pojedinim zemljama.

A šta su građani rekli na pitanje o trećoj dozi, pogledajte u videu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 78 idi na stranu