Otkrivena velika tajna: Političarka greškom objavila cene vakcina

Evropska komisija danima odbija da da informacije o ceni vakcina protiv kovida 19 koje naručuje u ime država članica.

Zdravlje

Izvor: B92, Jutarnji list

Petak, 18.12.2020.

11:14

Otkrivena velika tajna: Političarka greškom objavila cene vakcina
Ilustracija/Foto: Depositphotos/nikolaev

Iako mnoga građanska udruženja i parlamentarci traže transparentnost u tome, jer se vakcine plaćaju novcem poreskih obveznika, iz Komisije su odbijali da spominju cene ukazavši da je to "tajna" jer se radi o komercijalnim ugovorima.

Ali greškom je cenovnik procurio u Belgiji. Državna sekretarka za finansije u Belgiji Eva de Bliker je na Tviteru greškom objavila cenovnik. To je odmah preneo i najtiražniji belgijski list Het Laatste Nieuws (HLN). Iako je tvit brzo izbrisan, HLN je napravio skrinšot u kojem se vide cene.

Vakcine koje je ugovorila Evropska komisija koštaju od 1,78 evra do 18 evra po dozi.

Prva vakcina koja je već krenula od proizvođača Biontek i Fajzer je EU ugovorila po ceni od 12 evra po dozi. Kako će biti potrebne dve doze po osobi, vakcinacija za jednog građanina će s ovom vakcino koštati 24 evra.
Ilustracija/Foto: depositphotos/belchonock
Najjeftinija vakcina je ona koju zajedno proizvode Univerzitet Oksford i kompanija Astrazeneka. Ona će koštati samo 1,78 evra po dozi. Proizvođači ove vakcine su se obavezali da na vakcini neće zarađivati.

U međuvremenu je državna sekretarka Belgije rekla da je objava bila "greška tima za komunikacije", ali da to neće ugroziti snabdevanje vakcinom u Belgiji. A u Evropskoj komisiji i dalje "ne žele da komentarišu" i kažu da je cena vakcine "tajna".

Cenovnik:

Oksford/Astrazeneka: €1,78

Džonson&Džonson, $8,50

Sanofi/GSK: €7,56

BioNTek/Fajzer: €12

CureVac: €10

Moderna: $18

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: