Srbija će obezbediti dodatna 2 miliona doza vakcina?

Srbija će biti među prvim zemljama koje će dobiti vakcinu protiv kovida 19, razgovara se sa svim proizvođačima i postoji mogućnost da se obezbedi dodatnih dva miliona doza vakcina, kaže premijerka Ana Brnabić.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija/Foto: depositphoto/DragonImages
Ilustracija/Foto: depositphoto/DragonImages

Ona je rekla da se balansira oko nabavke novih doza, jer kako kaže, to su ogromni troškovi i pitanje je da li će svima biti potrebne, ali i istakla da građani mogu biti sigurni da se sve radi kako bi se nabavila najbolja i najbezbednija vakcina.

"Kraj je kad dođe vakcina, a Srbija je jedna od najbolje pozicioniranih. Razgovaramo sa svim proizvođačima vakcina i sa američkim Fajzerom i nemačkim Bajontekom, sa kojima smo već potpisali ugovor", rekla je Brnabićeva.

Kaže i da su postojale dve opcije koje su zemlje mogle da biraju preko globalne koalicije za vakcinu, opcija A, koja je bila nešto jeftinija, gde su zemlje morale da prihvate bilo koju vakcinu koju sistem kovaks fasiliti (covax facility) u tom trenutku šalje i opcija B, koja je skuplja, a gde su zemlje mogle da biraju iz spektra vakcina.

Srbija je uplatila avans i opredelila se za opciju B, navodi Brnabićeva.

Premijerka je ukazala i da Srbija ima direktne pregovore sa kineskim proizvođačem vakcina Sinofarm, kao i sa rumunskim partnerima koji proizvode vakcinu sputnjik V.

"Radimo sve što je u našoj moći da ona dođe što pre i da bude besplatna", navela je Brnabićeva i pozvala političke neistomišljenike da se uozbilje u svojim izjavama o vakcinama, jer, dodaje, ovo nije politička borba.

Predsednik Vučić rekao je ranije da je Srbija obezbedila 1,8 miliona doza vakcina protiv kovida 19.

strana 1 od 76 idi na stranu