"Između simptoma gripa i kovida 19 nema razlike, test jedini pokazatelj"

Zamenica direktora Insituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević kaže da trenutno ne postoji nijedan specifičan simptom po kome bi se grip razlikovao od koronavirusa.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.09.2020.

16:15

Foto: Printskrin/B92

"Nema nijedan specifičan simptom koji bi ukazao da se radi isključivo o toj infekciji, naročito kada je u pitanju grip, jer širok spektar ne samo respiratrnih, već i gastrointestinalnih i simptoma opšte infekcije se može javiti kod ovog oboljenja, tako da samo na osnovu subjektivnih simptoma ne može da postoji razlika. Tu treba da se uključi dijagnostika uz rendgenski snimak pluća i laboratorijske analize kako bi se na orjjentacioni način izvršila neka trijaža i razlikovanje, mada jedini i isključivi parametar na osnovu koga može da se napravi razlika između gripa i koronavirusa su rezultati laboratorijskog testa", rekla je dr Kisić Tepavčević na konferenciji Kriznog štaba.

Dakle, svako ko posumnja na virus može samo testiranjem da utvrdi o čemu se radi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: