Hronika 0

26.04.2024.

10:30

Na današnji dan pre 25 godina srušen Žeželjev most

Novosađani se sećaju dana kada je pre 25 godina, 26. aprila 1999, u NATO agresiji srušen i njegov poslednji - Žeželjev most .

Izvor: B92.net

Na današnji dan pre 25 godina srušen Žeželjev most
Bits And Splits / Shutterstock.com

Podeli:

Najduže je odolevao NATO bombama, a njegovim rušenjem više od 40.000 stanovnika sremske strane ostalo je bez vode.

Most je danima pre toga prkosno odolevao, kada je 22. aprila gađan sa čak četiri projektila, zbog čega je prozvan "mučenikom", ali istovremeno i mostom "herojem". Međutim, kobnog 26. aprila oko 1 sat i 20 minuta, agresor je uspeo u svojoj nameri i središnji deo mosta je srušen u Dunav. Ratnog aprila most je bio pogođen sa najmanje petnaest projektila.

Prilikom pada betonsko-armiranu konstrukciju i lukove je progutao Dunav, a ostaci krajeva mosta ostali su kao podsetnik da se nekada nalazio na tom mestu.

Na drugu, sremsku stranu grada, Novosađani su godinama posle NATO agresije preko Dunava prelazili pontonskim mostom, skelom, brodićima i čamcima.

Monumentalna građevina, duga 466 metara, bila je prvi most u Evropi i druga u svetu napravljena od prenapregnutog beton.  Žeželjev most predstavljao je ključno uporište drumskog saobraćaja i železničku vezu između Centralne Evrope i Bliskog istoka.

Ovaj most je predstavljao životno delo arhitekte Branka Žeželja, a pušten je u saobraćaj 1961. godine, povodom Dana oslobođenja grada 23. oktobra. Dobio je naziv "Most bratstva i jedinstva", ali taj naziv nikad nije bio zvanično prihvaćen. Novosađani, a kasnije i svi drugi su ga uvek zvali po imenu njegovog projektanta, Branka Žeželja.

Devetnaest godina od rušenja, Žeželjev most od 1. septembra 2018. godine ponovo grli sremsku i bačku obalu, kada je svečano pušten za drumski i biciklistički saobraćaj, kao i za pešake.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: