Svake godine u Srbiji rak dojke ustanovi se kod 4.500 žena: Druga po smrtnosti u Evropi

Po stopi obolevanja od raka dojke Srbija se nalazi u skupu zemalja srednjeg rizika, dok je po stopi umiranja pacijentkinja na drugom mestu u Evropi, rečeno je danas na 11. novosadskom onkološkom kongresu, koji je okupio 500 onkologa iz različitih delova Evrope i sveta.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.09.2020.

13:28

Svake godine u Srbiji rak dojke ustanovi se kod 4.500 žena: Druga po smrtnosti u Evropi
Foto: depositphotos/pongans68@gmail.com

Na kongresu je rečeno i da "pored rane dijagnostike, dostupnost modernih terapija za različite vrste kancera dojke ključ je za smanjenje ovako visoke stope umiranja od ove bolesti".

Kako se u saopštenju organizatora skupa navodi, statistika je pokazala da se u Srbiji godišnje rak dojke dijagnosticira kod 4.500 žena.

Jedan od organizatora ovog kongresa i lekar specijalista internističke onkologije na Institutu za onkologiju Vojvodine Lazar Popović je rekao "Proteklih godina Ministastvo zdravlja i Republički fonda za zdravstveno osiguranje ulažu napore da obezbede najmodernije inovativne terapije za različite kategorije pacijenata".

Prema rečima lekara, samo 27 odsto obolelih pacijentkinja od metastatskog karcinoma dojke preživi posle pet godina, jer gotovo sve one vremenom postanu otporne na standardne terapije.

Međutim, Popović ističe da je nedavno ostvaren veliki iskorak u lečenju metastatskog raka dojke, i to tipa koji se javlja kod 70 odsto pacijentkinja - HER+ i HER2-.

Rezultati najnovijih terapija u tom segmentu, istakao je, značajno utiču na poboljšanje kvaliteta života pacijenata i smanjuju rizik od smrti za čak 30 odsto.

"Proteklih godina svedoci smo velikih napora Ministastva zdravlja i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje da obezbede najmodernije inovativne terapije za različite kategorije pacijenata, uključujući žene obolele od HER2+ karcinoma dojke. Međutim, oko dve trećine obolelih pacijentkinja sa uznapredovalim karcinomom i dalje čeka inovativnu terapiju", rekao je Popović.

Kako se dodaje, uzimajući u obzir da je ova terapija dostupna u većini zemalja u regionu - Crnoj Gori, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Albaniji, Bugarskoj, učesnici 11. novosadskog onkološkog kongresa jednoglasni su u stavu da pacijentkinje u našoj zemlji takođe zaslužuju jednake šanse za uspešnu borbu sa ovom bolešću, od koje umire čak 1.600 žena godišnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: