Zdravlje

Četvrtak, 30.05.2019.

16:30

Srbija korak bliže eliminaciji hepatitisa C

Na inicijativu udruženja pacijenata koja vode borbu protiv hepatitisa, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, održan je stručni skup na kome su predstavljeni pozitivni pomaci na polju kreiranja zdravstvene politike o lečenju hepatitisa C.

Izvor: B92

Srbija korak bliže eliminaciji hepatitisa C
Foto: lightsource

Učesnici skupa pod nazivom "Korak dalje u lečenju hepatitisa C" saglasili su se da je u prethodnih godinu dana ostvaren važan pomak u lečenju hepatitisa C (HCV), zahvaljujući činjenici da su inovativni lekovi, koji omogućavaju potpuno izlečenje hepatitisa C kao hronične infektivne bolesti, postali dostupni određenom broju obolelih.

Virusni hepatitis predstavlja pretnju po globalno zdravlje i jedan je od vodećih uzroka smrtnosti u svetu, zbog čega je Svetska zdravstvena organizacija podržala strategiju za virusne hepatitise 2016–2021. koja poziva na eliminaciju virusnih hepatitisa kao značajne javno zdravstvene pretnje do 2030. godine.

Globalna eliminacija hepatitisa C nije lako ostvarljiv cilj, pa mnoge zemlje uvode koncept mikroeliminacije HCV, što podrazumeva lečenje unutar specifičnih grupa pacijenata. Ova praksa se uspešno pokazala i u zemljama okruženja. Stoga stručna tela u Srbiji predlažu da se mikroeliminacija primenjuje na obolele od hemofilije i bubrežne bolesnike na hemodijalizi, koji su pod stalnom kontrolom u okviru zdravstvenog sistema, a sticajem okolnosti su ovim virusom inficirani tokom godina lečenja.

Koncept mikroeliminacije HCV u Srbiji podržalo je i Ministarstvo zdravlja, koje aktivno radi na pripremi Strategije i Nacionalnog programa za lečenje hepatitisa.

Govoreći o dosadašnjim aktivnostima na usvajanju koncepta mikroeliminacije hepatitisa C u Srbiji, doc. dr Ivana Milošević, zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti KC Srbije, i član Radne grupe Ministarstva zdravlja za virusne bolesti jetre, izrazila je zadovoljstvo postignutim stepenom razumevanja i iznela zajednički predlog predstavnika stručnih republičkih komisija i udruženja pacijenata da se razmotri mogućnost relaksiranja kriterijuma za uvođenje savremene terapije u okviru mikroeliminacije hepatitisa C kod grupa pacijenata sa hemofilijom i na dijalizi.

Predstavljajući godišnji izveštaj Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" o hepatitisu, specijalista epidemiologije prim. mr sc. med. dr Violeta Rakić iznela je podatak da je u 2018. prijavljen manji broj slučajeva virusnog hepatitisa C u odnosu na prethodnu godinu.

Udruženja obolelih od hepatitisa C, u okviru kampanje "Skriveni u javnosti", prethodnih pola godine ulažu zajedničke napore kako bi se podigla svest javnosti o ovoj bolesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: