Zašto ustajemo mrzovoljni i koje su posledice toga?

Ustajete mrzovoljni i ostajete takvi čitav dan, a ne znate pravi razlog takvog stanja...

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 24.05.2019.

13:41

Zašto ustajemo mrzovoljni i koje su posledice toga?
Ilustracija / Foto: Depositphotos/STYLEPICS

Uzrok za mrzovolju najverovatnije postoji, samo treba otkriti greške kojih često nismo ni svesni, poručuju stručnjaci.

- Buđenje u mraku, brzi odlazak pod tuš, a potom na posao, bez kontakta sa svetlošću, nesvesno utiče na raspoloženje većine ljudi. Osobe koje svetlost osete tek po podne loše su volje i imaju veći indeks telesne mase, smatraju naučnici.

Izlaganje suncu u prepodnevnim satima je nezamenljivo. Samo pola sata jutarnjeg svetla dovoljno je za podešavanje unutrašnjeg sata i regulisanje nivoa energije, apetita i metabolizma. Zato, prilikom jutarnjeg buđenja, prvo podignite roletne, otvorite prozor i makar nakratko uživajte u suncu.

- Nedovoljna količina vode nakon buđenja takođe dovodi do lošeg raspoloženja, zbrkanosti u glavi i osećaja premorenosti tokom dana. Ali zato dovoljno unete vode stvara osećaj sreće, energičnosti, brzine, čvrstine.

Da biste bili spremni za sve dnevne izazove, u prvom satu nakon buđenja popijte tri čaše vode, poručuju britanski istraživači.

- Preskakanje doručka može da izazove nabusitost i maglovito ponašanje tokom dana. Muškarci koji doručkuju pre odlaska na posao su raspoloženiji, efektnije i brže završavaju dnevne obaveze, pokazala su istraživanja.

Zdrav doručak kombinovan od proteina i ugljenih hidrata veoma je važan za mozak, koji na ovaj način dobija dovoljno energije za normalno funkcionisanje tokom dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: