Ako imate ovaj predmet u kupatilu, smesta ga se otarasite

Veliki broj vlažnih "pufnastih" slojeva koje sadrži mrežasti sunđer za kupanje – lufa, savršeno su mesto za život i razmnožavanje svih mogućih bakterija, upozoravaju naučnici.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 21.05.2017.

20:45

Ako imate ovaj predmet u kupatilu, smesta ga se otarasite
Foto: Thinkstock

Zbog toga koža deluje umrtvljeno, pojavljuju se bubuljice, a može da dođe i do infekcije raznih oštećenja na koži, poput posekotina od brijanja.

Koliko god delovale simpatično, preporuka stručnjaka je da se otarasite lufa.

"Kada trljate kožu mrežastim sunđerom, sve mrtve ćelije koje ste skinuli ostaju zarobljene u njoj. A kada takvu lufu ostavite nad vlažnom kadom, postaje idealna sredina za stvaranje gljivica, buđi i razvoja bakterije odgovorne za konjuktivitis. I sve to za samo par sati", kaže dermatolog Metju Naj iz Orlanda.

Lekari umesto lufe preporučuju upotrebu običnog sapuna i malog peškira koji ćete koristiti za piling i ribanje tela, a kasnije oprati u veš-mašini.

Ako baš ne možete bez sunđera, onda birajte one od prirodnih materijala. I oni predstavljaju pogodno tlo za razvoj bakterija, ali ne u tolikoj meri kao sintetički.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: