Zdravlje

Ponedeljak, 20.02.2023.

12:04

Nauka otkrila: Ovo je najgore piće za jetru, a nije alkohol

Zaključak su doneli zdravstveni stručnjaci sa Medicinskog univerziteta Boston, a objavljen je u časopisu "Clinical Gastroenterology and Hepatology".

Izvor: Poslovni.hr

Nauka otkrila: Ovo je najgore piće za jetru, a nije alkohol
Foto: Antonina Vlasova/Shutterstock

Jetra filtrira štetne materije iz tela i zato je nužno brinuti o njoj, njenoj funkciji. Kad se govori o oštećenju jetre, obično se odmah pomisli na alkohol, ali istraživanje je pokazalo da jetra ima mnogo više štete od drugog, možda i popularnijeg pića.

Za razliku od alkohola, za zaslađena gazirana pića ne postoji minimalna starost za konzumaciju, a radi se o pićima koja, prema novom istraživanju, čine više štete na jetri.

Zaključak su doneli zdravstveni stručnjaci sa Medicinskog univerziteta Boston, a objavljen je u časopisu "Clinical Gastroenterology and Hepatology".

Bazirali su ga na delu istraživanja koje se vrši od 1948. godine u gradu Framingam u Masačusetsu u sklopu studije o srcu, koja od tada proučava uticaj životnog stila (poput pušenja i ishrane) na zdravlje.

U novoobjavljenom zaključku naučnici ističu da su osmatrali učesnikei od 2002. godine, prosečne starosti od 63 godine i 48 godina. Nešto malo više od polovine učesnika bile su žene.

Volonteri su prijavljivali koliko često piju zaslađena gazirana pića, a stručnjaci su proučavali koliko je česta pojava masne jetre.

Nealkoholna masna jetra može uzrokovati cirozu jetre, ali i benigne probleme poput povećane jetre, što pak uzrokuje bolove.

Nealkoholna masna jetra može se sprečiti izbacivanjem zaslađenih pića iz ishrane.

Osobe koje povremeno piju zaslađena pića, a to podrazumeva jednom mesečno ili manje od jednom nedeljno, takođe su imale nešto više nakupljenih masti u jetri od osoba koje ne piju gazirana pića, piše Eat This.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

10 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

15 h

Podeli: