"Izgaranje na poslu" je dijagnoza – postoje jasni simptomi VIDEO

Svetska zdravstvena organizacija najavila je da sindrom izgaranja sa narednom godinom postaje dijagnoza, a to praktično znači da će se zbog premora na poslu i zvanično moći i kod doktora i po bolovanje

Zdravlje

Izvor: B92, TV Prva

Utorak, 31.08.2021.

21:16

Foto: Printscreen/Tv Prva

Stres i posao neretko idu ruku pod ruku, i svi smo bar u jednom periodu života poželeli da uzmemo koji dan više da odmorimo.

Sindrom "izgaranje na poslu" se, zapravo javlja kao odgovor na preterani i prolongirani stres što dugoročno gledano, može dovesti do ozbiljnih posledica po mentalno zdravlje

Ukoliko se ne prepozna na vreme i adekvatno ne reaguje, mogu da se razviju simptomi depresije, kaže psihijatar i psihoterapeut Irena Đorđević.

Simptomi su najčešće iscrpljenost, nesanica, promena apetita, pad imuniteta, glavobolja. Istovremeno se mogu javiti i osećaji praznine, zaboravljanje, nervoza i još neki netipični simptomi poput pada koncentracije.

Dosadašnja praksa je, ipak pokazala da postoji određeni šablon koje osobne su podložnije sindromu "izgaranja na poslu". To su uglavnom perfekcionisti, osobe koje žele da sve urade najbolje što umeju.

Saznajte više u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: