Svet 34

26.04.2024.

15:50

Ruski potez s "Iskanderima" zaprepastio svet; "Apsurdno" FOTO

Penzionisani finski general-major Harri Ohra-aho, koji je bio i diorektor finske odbrambene obaveštajne agencije, objavio da su Rusi oformili artiljerijsko-raketnu brigada u Republici Kareliji.

Izvor: Jutarnji list, Njuzvik

Ruski potez s "Iskanderima" zaprepastio svet; "Apsurdno" FOTO
EPA/SERGEI ILNITSKY/Ilustracija

Podeli:

Prema njegovim rečima, ta brigada raspolaže raketnim sistemima Iskander-M, ali ovaj general-major istiće da "to ništa neće promeniti".

"Ako se to obistini, neće ništa promijeniti", napisao je Ohra-aho na društvenoj mreži X. "Kako bilo da bilo, treba se braniti od Iskander projektila", dodao je on, pozivajući se na to da se ti raketni sistemi već nalaze južno od Sankt-Peterburga.

"Apsurdno je raketne sisteme s toliko velikim dometom stavljati blizu (finsko-ruske granice) jer će nam biti lake mete", objasnio je Ohra-aho.

Sari Arho Havren, naučna savetnica u trustu mozgova Rojal junajted servisiz intitjut (RUSI) rekla je da je Finska na ruski potez reagovala "smireno".

"Hari Ohra-aho ima pravo. To neće ništa promeniti. Rusija je i pre mogla na sličan način da napadne  Finsku. Ova je objava zamišljena kao poruka i reakcija na članstvo Finske u NATO-u i kao odgovor na proširenje NATO-a",  rekla je Sari Arho Havren.

Raketni sistemi Iskander-M imaju domet oko 500 km, a neki vojni stručnjaci navode da mogu dosegnuti čak 700 km.

Iskander-M može da nosi nuklearne bojeve glave od 680 kilograma. Njegove rakete mogu doseći visinu od 48 kilometara i mogu da lete brzinom sedam puta većom od brzine zvuka.

Podeli:

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: