Aktuelno 10

26.04.2024.

15:43

Kinezi napravili sopstveni čip za mozak

Kina je napravila sopstvenu verziju čipa za mozak nalik Neuralinku, i koristila ga da prikaže kako majmun može uz pomoć njega da koristi robotsku ruku samo uz pomoć misli.

Izvor: B92

Kinezi napravili sopstveni čip za mozak
Profimedia

Podeli:

Majmun sa implantom po imenu Neucyber držao je jagodu robotskom rukom, a sam čip je razvio institut "Beijing Xinzhida Neurotechnology", preneo je Rojters pozivajući se na kinesku novinsku agenciju Sinhua.

"Ova čip hvata suptilne promene u električnim signalima mozga i tako postiže da se mislima upravlja akcijama, omogućavajući kontrolu mašina bez fizičkog kontakta", rekao je profesor Univerziteta Cinghua Luo Minmin, koji je učestvovao u ovom projektu.

Neucyber čip se sastoji od fleksibilnih mikroelektroda, dva "uređaja za akviziciju neuronskih signala" i jednog "generativnog neuralnog algoritma za dekodiranje", prenosi Rojters.

Za razliku od kompanije Ilona Maska, Neuralinka, koji je započeo ispitivanja na ljudima i čiji je prvi ljudski pacijent u stanju da igra igrice poput Civilization VI i Mario Kart, u Kini još nisu počeli sa testovima svog implanta na ljudima.

Podeli:

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: