Šizofrenija: Pošast savremenog doba VIDEO

Šizofrenija je pošast savremenog doba. Godišnje se otkrije oko dva miliona novih slučajeva u svetu. Tek u 20. veku pronađeni su lekovi kojima se šizofrenija uspešno drži pod kontrolom. Do tada su pacijenti vezivani za krevet i trajno smeštani u bolnicu. Kako se ublažava njen progres i da li su duševne bolesti u ekspanziji?

Izvor: B92
Podeli
Foto: printscreen/Prva TV
Foto: printscreen/Prva TV

"Kaže se da je šizofrenija niske učestalosti, oko 1%. Međutim, izuzetno je stabilna njena učestalost u opštoj populaciji kroz vekove, kroz celu populaciju. Uvek je ista, bez obzira na razne pokušaje u istoriji da se smanji učestalost. Stopa je niska, ali stabilna kroz vreme", rekla je za 150 minuta Prve TV prof. dr Ivana Stašević Karličić, vršiteljka dužnosti direktora Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević"

Kako kaže, oko 22. godine za muškarce, a nešto kasnije za žene može se videti začetak bolesti. Obično bolest počinje mnogo pre simptoma, to su socijalno ponašanje, manja akademska efikasnost.

"Kada je bolest već vidljiva za druge, tu su halucinacije, sumanute ideje, izrazito visoka napetost, poremećaj spavanja, pad apetita i specifične promene raspoloženja. Vremenom, ovi pacijenti dolaze u stanje ravnodušnosti", naglasila je.

Karličićeva ističe da i danas ovu bolest zovu "crna kraljica medicine" jer joj je nejasan nastanak, a teško je i naći uzrok i pokušavati da se spreči tok bolesti. Danas se šizofrenija objašnjava propadanjem nervnog sistema, i to veoma brzo.

Koje su vrste lečenja dostupne?

"Zasad, terapija je samo simptomatska. Leči se grupom lekova koji se zovu antipsihotici. Farmaceutska industrija napravila je priličan pomak u ovoj oblasti, pa su to sada lekovi koji nemaju neželjenih efekata", naglašava prof. dr Ivana Stašević Karličić.

Bolest se ne može izlečiti, ali pacijenti mogu da imaju koliko-toliko lagodan život. Veliki je problem i to što mnogi pacijenti misle da ne moraju da uzimaju lekove kada im je trenutno bolje.

"Oni koji osete pogoršanje se sami javljaju svom lekaru, a neki od njih i ne. Onda dođe do takvog ponašanja da je potrebno zaštititi život kako pacijenta, tako i ostalih oko njega, pa dolazi i do prinudnog smeštaja. naravno, u skladu sa zakonom", zaključuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu