Zdravlje

Nedelja, 21.01.2024.

11:43

Ovaj začin je najefikasniji u snižavanju holesterola

Začine su veoma poželjni u kuhinji, jer će svakoj hrani dati posebnu notu. Takođe su poznati po svojim nutritivnim svojstvima, a vekovima se proučavaju zbog zdravstvenih i medicinsih prednosti.

Izvor: B92

Ovaj začin je najefikasniji u snižavanju holesterola
Foto: Shutterstock/Marina Shanti

Korišćenje začina u jelima, smanjuje upotrebu soli i masti što je veoma korisno za mnoga zdravstvena stanja, posebno za one osobe koje imaju problema sa povišenim holesterolom.

Nema te hrane ili začina koji mogu da izleče visok holesterol, ali postoji mogućnost da će neke namirnice značajno uticati na njegovo snižavanje, kažu nutricionisti. U tome se posebno istakao cimet. Stručnjaci objašnjavaju da je visok holesterol povezan sa visokim nivoom glukoze, a pokazalo se da cimet pomaže u smanjenju šećera.

"Ako imate problema sa holesterolom, preporučujem da u svoju ishranu uključite začine poput cimeta, kajenskog bibera, belog luka, đumbira i kurkume", savetuje dijetetičar Džordan Hil, a piše Jahu lajf.

Istraživanja mu idu u korist

Cimet je poslednjih godina proučavan zbog svojih korisnih efekata na organizam - od snižavanja šećera i holesterola u krvi do smanjenja upale.

Istraživači su radili na 15 kontrolnih ispitivanja u kojima su učesnici uzimali cimet u prahu ili ekstrakt u dozama od 1 do 6 grama. Bilo je uključeno preko hiljadu učesnika sa dijabetesom tipa 2 i zaključeno je da je u poređenju sa placebo grupom, grupa kojoj je koristila cimet imala je smanjene nivoe holesterola i triglicerida. Rezultati studije su objavljene u Fronters in Sajkolodži.

Cimet i lekovi

Ukoliko uzimamo lekove za kontrolu visokog holesterola ili lekove za snižavanje glukoze, neopodno je da razgovaramo sa lekarom ako imamo nameru da koristimo suplemente sa cimetom. Što se tiče da ga dodamo u jelo, to može da bude korisno, ali dijetetičari napominju da tu ne preterujemo i da je maksimalna dnevna doza jedna kašičica. Određene vrste cimeta imaju kumarin, jedinjenja koje može uticati negativno na jetru ako se uzima u velikim dozama.

"Mogućnosti su beskrajne kada je u pitanju upotreba začina. Dodajte ga u marinade, supe, gulaše, stavite ga u kafu, u testo za palačinke, pospite svoj musli ovim začinom", savetuje Hil.

Ostala hrana koja utiče na snižavanje holesterola

Kvalitet ishrane je važan za snižavanje holesterola. Jedenje širokog spektra povrća, mahunarki, orašastih plodova, semenki, voća povećava unos vlakana, što je ključno za snižavanje holesterola.

"Izaberite proteine koji sadrže malo zasićenih masti. Birajte piletinu, ćuretinu, ribu i biljne proteine kao što je tofu", kaže Hil. Dijetetičari preporučuju da umereno konzumiramo crveno meso, sir, da izbacimo alkohol i uključimo redovno vežbanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

14 h

Podeli: