Aktuelno 10

29.05.2024.

15:43

Italija slavi, Amerikanci vratili ukradeno FOTO

Italija je proslavila povratak oko 600 antikviteta iz SAD, uključujući drevne bronzane statue, zlatnike, mozaike i rukopise u vrednosti od 60 miliona evra (65 miliona dolara).

Izvor: Tanjug

Italija slavi, Amerikanci vratili ukradeno FOTO
Tanjug/ AP Photo/Gregorio Borgia (STF)

Podeli:

Ovi predmeti su opljačkani pre mnogo godina, prodati američkim muzejima, galerijama i kolekcionarima.

Američki ambasador Džek Markel, šef odeljenja za trgovinu antikvitetima Okružnog tužioca Njujorka Metju Bogdanos i članovi Odeljenja za istrage unutrašnje bezbednosti SAD bili su prisutni na jučerašnjoj prezentaciji zajedno sa rukovodstvom italijanskog Ministarstva kulture i umetničkog odreda karabinjera, preneo je AP.

To je bila najnovija prezentacija plodova višedecenijskih napora Italije da povrati antikvitete koje su opljačkali ili ukrali sa njene teritorije pljačkaši grobnica "tombaroli", prodate trgovcima antikvitetima koji su često krivotvorili ili lažirali evidenciju o poreklu da bi preprodali plen krajnjim kupcima, aukcijskim kućama i muzejima.

Tanjug/ AP Photo/Gregorio Borgia (STF)

Markel je rekao da je Vašington posvećen vraćanju ukradenog plena "tamo gde pripada" u znak poštovanja prema Italiji i njenom kulturnom i umetničkom nasleđu. Među antikvitetima se ne nalazi bronzana starogrčka statua "Pobednička mladost", predmet višedecenijske sudske bitke između Italije i kalifornijskog muzeja Geti u Malibuu.

Ova statua je nedavno ponovo dospela na naslovne strane kada je Evropski sud za ljudska prava snažno podržao pravo Italije da je zapleni, potvrđujući da je ilegalno izvezena iz Italije. Bogdanos i članovi Odeljenja za istrage unutrašnje bezbednosti SAD odbili su da komentarišu da li će i kada "Pobedonička mladost" biti vraćena, rekavši da je istraga u toku.

Među najvrednijim artefaktima koji su bili juče izloženi je srebrni novčić Naksosa iz četvrtog veka koji prikazuje boga vina Dionisija, koji je opljačkan ilegalnim iskopavanjem na Siciliji pre 2013. i prokrijumčaren u Britaniju.

Tanjug/ AP Photo/Gregorio Borgia (STF)

Bogdanos je rekao da je novčić, koji je nuđen na prodaju za 500.000 dolara, pronađen u Njujorku prošle godine u okviru istrage o poznatom britanskom dileru novčića.

Podeli:

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: