Svet 0

29.05.2024.

23:57

Otkriveno 20 novih tunela: Koristili ih za šverc oružja?

Izraelska vojska (IDF) danas je saopštila da je uspostavila ''operativnu kontrolu“ nad čitavom takozvanom rutom Filadelfija, duž granice Gaze i Egipta, otkrivši do sada desetine raketnih bacača i najmanje 20 prekograničnih tunela za krijumčarenje.

Izvor: Tanjug

Otkriveno 20 novih tunela: Koristili ih za šverc oružja?
EPA-EFE/ABIR SULTAN

Podeli:

Na konferenciji za novinare, portparol IDF Danijel Hagari, rekao je da Hamas koristi ovaj put za šverc oružja, preneo je Tajms of Izrael.

Izraelska vojska tvrdi da su neki od tunela poznati od ranije, kao i da je Kairo informisan o situaciji. Još 82 tunelska okna koja vode u tunele nalaze se u oblasti Filadelfijskog koridora, a većinu koridora su zauzeli izraelski vojnici, tvrdi IDF.

Hagari tvrdi se da je duž koridora otkriveno i desetine raketnih bacača, neki samo desetak metara od granice sa Egiptom. IDF je saopštila da veruje da je Hamas postavio raketne bacače duž koridora u pokušaju da spreči Izrael da ih gađa, smatrajući da Izrael ne bi rizikovao prelazak u Egipat.

Raketni bacači su bili locirani između 10 i 40 metara od egipatske granice, "na način da Izrael neće udarati tamo na ogradu sa Egiptom", reko je Hagari.

Egipatska državna televizija Al-Kahera njuz citirala je izvor koji kaže da izraelski izveštaji o tunelima između Egipta i Gaze nisu istiniti. Kanal je takođe citirao izvor koji je rekao da postoje "izraelski pokušaji da izvoze laži o situaciji na terenu svojih snaga u Rafi" u južnoj Gazi.

Izraelska vojska je ranije danas saopštila da je locirala tunel u blizini prelaza Rafa, na oko 100 metara od granice sa Egiptom.

"Ovde smo iz nekoliko razloga.Ovo je poslednja (Hamasova) brigada koja je preostala sa punim kapacitetima, tako da želimo da demontiramo brigadu Rafa", rekao je Halevi, dodajući da je razbijanje Hamasovih bataljona ''nacionalna misija države Izrael''.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: