Nauka 10

29.05.2024.

21:54

Neverovatno otkriće: Naučnici videli rođenje najstarijih galaksija u univerzumu

Naučnici sa Univerziteta u Kopenhagenu iskoristili su svemirski teleskop Džejms Veb da vide stvaranje najstarijih galaksija u univerzumu pre 13,3 i 13,4 milijarde godina, a svoja otkrića objavili su u magazinu ''Science''.

Izvor: Tanjug

Neverovatno otkriće: Naučnici videli rođenje najstarijih galaksija u univerzumu
Shutterstock/sripfoto

Podeli:

Ove galaksije su se formirale kada je univerzum bio star između 400 i 600 miliona godina, odnosno tri do četiri odsto sadašnje starosti, piše magazin Kosmos.

''Moglo bi se reći da su ovo prve direktne slike formiranja galaksija koje smo ikada videli. Dok nam je Džejms Veb prethodno pokazao rane galaksije u kasnijim fazama evolucije, ovde smo svedoci njihovog samog rođenja, a time i izgradnje prvih zvezdanih sistema u univerzumu'', rekao je autor studije Elm Hajnc.

Koautorka Dara Vocon objasnila je da se u ovim galaksijama vidi proces stvaranja kroz spajanje zvedzda i gasova, o čemu je ranije postojala teorija, ali nikada nije bilo viđeno.

"Jedno od najosnovnijih pitanja koje smo mi ljudi oduvek postavljali je 'Odakle dolazimo'. Ovde sastavljamo odgovor fokusirajući se na trenutak kada su stvorene neke od prvih struktura univerzuma'', dodao je koautor Gabrijel Bramer.

Podeli:

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: