Aktuelno 11

29.05.2024.

18:17

Pokrašće vam sav novac: Odmah obrišite ove aplikacije sa telefona!

Istraživači iz kompanije Zscaler pronašli su više od 90 zlonamernih Android aplikacija, instaliranih više od 5,5 miliona puta preko Google Play prodavnice.

Izvor: Informacija.rs

Pokrašće vam sav novac: Odmah obrišite ove aplikacije sa telefona!
wisely / Shutterstock.com

Podeli:

Ove aplikacije su uređaje na kojima su instalirane zarazile malverima i reklamnim softverom (adware).

Oni su upozorili na porast aktivnosti malvera Anatsa (Teabot), poznatog bankarskog trojanca koji cilja više od 650 aplikacija banaka pre svega u Evropi, ali i u SAD i Aziji, pokušavajući da ukrade kredencijale za elektronsko bankarstvo koji sajber kriminalcima omogućavaju neovlaščene transakcije.

U februaru 2024. kompanija Threat Fabric je objavila da je od kraja prošle godine Anatsa zarazio najmanje 150.000 uređaja preko Google Play prodavnice koristeći kao mamce različite aplikacije iz kategorije aplikacija za produktivnost.

Sada je kompanija Zscaler objavila da se trojanac Anatsa vratio u Google Play prodavnicu aplikacija i da se distribuira preko dve aplikacije - "PDF Reader & File Manager" i "QR Reader & File Manager" koje imaju više od 70.000 instalacija, što pokazuje da zlonamerne aplikacije i dalje vrlo uspešno promiču Googleovom procesu pregleda aplikacija.

Kako ovo funkcioniše?

Dropper aplikacije koje inficiraju uređaje malverom Anatsa uspele su da izbegnu otkrivanje zahvaljujući, između ostalog, višestepenom mehanizmu učitavanja malvera.

Aplikacija najpre preuzima konfiguraciju i osnovne stringove sa C2 servera, zatim se preuzima DEX fajl koji sadrži dropper kod koji se aktivira na uređaju, potom se preuzima konfiguracioni fajl sa URL-om Anatsa malvera, a onda DEX fajl preuzima i instalira APK, dovršavajući infekciju.

Na kraju se obavlja provera kako bi se osiguralo da se malver neće pokrenuti u sandboxu ili okruženjima za emulaciju.

Zscaler je tokom poslednjih nekoliko meseci otkrio više od 90 zlonamernih aplikacija na Google Play, a većina zlonamernih aplikacija su predstavljene kao aplikacije za personalizaciju, aplikacije za fotografije, produktivnost i zdravlje i fitnes.

Pet malvera koji trenutno dominiraju su Joker, Facestealer, Anatsa, Coper i različiti adware. Iako Anatsa i Coper čine samo 3% od ukupnog broja preuzimanja malvera sa Google Play, oni su daleko opasniji od ostalih malvera jer su sposobni da izvrše prevaru i kradu osetljive informacije.

Zato kada instalirate aplikacije sa Google Play, obratite pažnju na tražene dozvole i odbijte one povezane sa rizičnim aktivnostima kao što su usluga pristupačnosti, SMS i lista kontakata.

Podeli:

11 Komentari

Možda vas zanima

Kosovo

Otpriznaće tzv. Kosovo?

Nekadašnji ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac ocenio je da zvanična Budimpešta zna koliki značaj Srbija pridaje Kosovu i ukoliko joj se ukaže prilika - neće propustiti da povuče odluku o priznanju.

12:50

17.6.2024.

23 h

Podeli: