Aktuelno 16

29.05.2024.

15:30

Stavljaju tačku na "džunglu hiljada divljih kamera za kontrolu brzine"

Cilj novog propisa je da kamere ne budu "zamke", već da se poveća bezbednost saobraćaja.

Izvor: plutonlogistics.com

Stavljaju tačku na "džunglu hiljada divljih kamera za kontrolu brzine"
Shutterstock/igorwheeler

Podeli:

"Dokument na koji se čekalo 13 godina." Ovako je italijanski ministar saobraćaja i infrastrukture Mateo Salvini opisao novu uredbu, kojom se reguliše način postavljanja i upotrebe kamera za kontrolu brzine u ovoj zemlji.

Nova uredba je objavljena 28. maja u službenom listu Italije (Gazzetta Ufficiale), a očekuje se da će se njenom primenom konačno staviti tačka na "džunglu hiljada divljih kamera za kontrolu brzine širom Italije", pišu italijanski mediji.

Poslednja regulatorna intervencija na ovu temu datira još iz 2010. godine, podseća italijanski portal fanpage.it. Novom uredbom je ograničeno polje delovanja radara za brzinu, pre svega u pogledu lokacije: na primer, van naseljenih mesta najmanje 1 km pre kamere mora postojati upozorenje na kontrolu brzine. Na gradskim putevima to rastojanje bi trebalo da bude 200 metara.

Nadalje, mora postojati minimalna udaljenost između različitih detektora brzine, a ona će se takođe razlikovati u zavisnosti od vrste puta, piše sajt plutonlogistics.com.

Cilj je da se izbegne sukcesija višestrukih kazni na istom delu puta, kao i da se garantuje veća sigurnost i transparentnost za one koji voze.

Reč je o intervenciji koja ide u istom smeru kao i zakon koji važi na autoputu, a koji zahteva da platite samo jednu kaznu za prekoračenje brzine ako napravite više prekršaja na istom putu, u razmaku od sat vremena.

Takođe, definisano je i da kamere u policijskim vozilima moraju biti jasno obeležene.

Italijanski ministar saobraćaja istakao je i da je cilj novog propisa da kamere ne budu "zamke", već da se poveća bezbednost pre svega u kritičnim područjima, kao što su okolina škola, bolnica itd., gde apslolutno postoji opravdanost za njihovo postavljanje.

Dalje, lokalnim samoupravama biće oduzeta mogućnost samostalnog postavljanja kamera za kontrolu brzine, ali će oni moći da odrede deonice na kojima će to biti urađeno. Ipak, to neće moći da urade svuda, već na primer samo u područjima za koja je prepoznata visoka stopa nezgoda.

Nova uredba definiše nove mogućnosti ulaganja žalbi, odnosno prigovora na kaznu za brzinu, rok u kojima će lokalne samouprave, odnosno upravljači puta imati obavezu da se prilagode pravilima i druge važne stavke, piše fanpage.it. 

Podeli:

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: