Aktuelno 20

29.05.2024.

19:09

"Kineski Porsche" kog se boji Evropa: Pogledajte kako je prošao na testu VIDEO

Evropski program testiranja bezbednosti novih automobila, Euro NCAP, objavio je rezultate za nekoliko očekivanih vozila.

Izvor: Večernji list

"Kineski Porsche" kog se boji Evropa: Pogledajte kako je prošao na testu VIDEO
Zeekr

Podeli:

Paleta automobila koji su u najnovijoj etapi testiranja preživeli više vrsta sudara, kako bi se utvrdilo u kojoj će meri i na kojim delovima tela u njima biti povređeni vozači i putnici, obuhvata globalno najprodavaniji model, Volkswagen Tiguan, potom Maxus MIFA 7 i Ford Tourneo Custom, kao i dva modela nove marke Zeekr, 001 i X.

Oba Zeekr modela dobila su po pet Green NCAP zvezdica, što ne čudi kada znamo da su električni. Međutim, kako su prošli na klasičnim testovima sudara?

Zeekr je nova marka, predstavljena 2021. godine, ali već ima tri modela koja se u Kini dobro prodaju. Uz njih su iskustvo matične kineske kompanije Geely i švedski tim - jer grupacija je vlasnik Volva čiju tehnologiju koriste i u modelima svojih drugih marki.

Ova marka se brzo širi na evropskom tržištu električnih premijum automobila - Zeekr 001 prvi je model te marke kog je Euro NCAP testirao.

Evropski premium proizvođači ovog se velikog hečbeka pribojavaju zbog kvaliteta izrade, napredne tehnologije, dizajna i cene. Neki ga po osobinama upoređuju sa Porsche Panamerom, od koje je bitno jeftiniji.

Zeekr 001 za Evropu je najavljen po ceni od 59.900 evra, a za taj iznos u Nemačkoj već se može i naručiti. Na "crash" testovima ZEEKR 001 prošao je odlično, i upisao maksimalnih pet zvezdica za bezbednost.

Zeekr nudi i kompetitivni kompaktni SUV, model X, koji se takođe dobro pokazao na testiranju, pa je i on dobio pet zvezdica. I on se uskoro očekuje na evropskom tržištu, po početnoj ceni od 44.990 evra.

Podeli:

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: