Bolesti 2

29.05.2024.

16:14

Herpes na usni: Sve što bi trebalo da znate

Herpes na usni, poznat i kao herpes labijalis, česta je pojava. To je infekcija koja izaziva male, bolne plikove na usnama, desnima ili grlu.

Izvor: B92.net

Herpes na usni: Sve što bi trebalo da znate
Shutterstock/ Domaskina

Podeli:

Herpes na usni čine mali plikovi ili čirevi na usnama ili oko njih, a izaziva ih virus herpes simpleks tip 1. Kada ovaj virus prvi put dospe u organizam, on se tu nastanjuje trajno i iz regije usta premešta se u nervni sistem, odakle se može ponovo aktivirati u bilo kom trenutku.

Herpes je vrlo zarazan i prenosi se direktnim kontaktom. Često se javlja kod mlađe populacije i to najčešće u ranom detinjstvu direktnim kontaktom s kožom i sluzokožom inficirane osobe.

Tokom prvog kontakta i zaraze virusom herpesa nastaje primarna infekcija.

Promene se povlače nakon dve nedelje, a primarna infekcija može proći i bez simptoma. Virus nakon toga ostaje neaktivan u nervnim ćelijama.

Ono što je bitno da upamtite jeste da, od 80 otkrivenih virusa herpesa, osam uzrokuje bolest kod ljudi.

Virus herpes simpleks (HSV) pripada široko rasprostranjenoj porodici virusa Herpes viridae i ima tri najpoznatije vrste:

  • virus herpes simpleks tip 1 (HSV-1) – ovaj tip najčešće zahvata područje oko usta, a labijalni ili oralni herpes se javlja na usnama, gde se pojavljuju tipični mehurići, a orolabijalni herpes može zahvatiti i sluzokožu usne duplje;

  • virus herpes simpleks tip 2 (HSV-2) – ovaj tip je uglavnom povezan s genitalnim infekcijama i infekcijama kod novorođenčadi;

  • virus varičela zoster (VZV) – ovaj tip uzrokuje ovčije boginje (kod prve infekcije) i osip na levoj ili desnoj strani torza (kada se virus reaktivira kod 10–30 odsto populacije).

Zašto nastaje herpes na usni

Herpes se najčešće javlja u periodima stresa, kako psihičkog, tako i fizičkog, jer on ima vrlo veliki uticaj na funkcionisanje imunog sistema.

Pojava herpesa zavisi od raznih faktora koji smanjuju snagu vašeg imunog sistema:

  • bolesti: prehlada, grip, groznica;

  • izlaganje suncu ili ultraljubičastom svetlu;

  • povrede ili opečena koža;

  • hladno vreme;

  • umor ili fizički napori;

  • menstruacija ili hormonski nesklad;

  • stres.

Herpes na usni – simptomi i faze razvoja 

Herpes će se najčešće pojaviti na usnama ili oko njih, ali se može javiti i oko nosa, na bradi, obrazima, u usnoj duplji, na desnima. Prolazi kroz nekoliko faza i simptomi se po fazama razlikuju:

  • faza 1 – javlja se svrab, crvenilo i peckanje, obično na granici između usne i kože lica, a mesto postaje blago otečeno i počinje da boli;

  • faza 2 – izbijaju tvrdi plikovi bolni na dodir i ispunjeni tečnošću;

  • faza 3 – pucaju mehurići i iz njih izlazi tečnost, a ostaje otvorena bolna ranica na koži i herpes je u ovoj fazi najzarazniji i najviše boli;

  • faza 4 – započinje proces zarastanja ranice i formira se krasta, ali tokom zarastanja može ponovo pući krasta zbog pomeranja usta i tako se faza zarastanja može produžiti;

  • faza 5 – krasta otpada i herpes s usana nestaje, a posle toga najčešće ne ostaju nikakvi ožiljci, ali može ostati beličasta fleka.

Pored ovih, mogu se javiti i drugi simptomi: otečene žlezde na vratu, natečene desni, povišena temperatura, kao i bolni mišići.

Kako se herpes prenosi i kako izbeći zarazu

Herpes simpleks je virus koji se vrlo lako prenosi s osobe na osobu. Prenosi se kroz direktan kontakt s osobom koja je zaražena ovim virusom. Kada je reč o HSV 1, on se najčešće prenosi ljubljenjem sa zaraženom osobom, deljenjem balzama ili ruževa za usne, deljenjem pribora za jelo ili ličnih predmeta poput četkice za zube.

U nekim situacijama, virus se prenosi dodirom ili preko predmeta koji su bili u dodiru s osobom koja ima herpes na usni. U slučaju HSV 2, seksualni kontakti i oralni seks mogu biti način prenošenja virusa.

Da bi se sprečila infekcija ovim virusom, savetuje se da se izbegava ljubljenje i generalno direktni kontakt sa zaraženom osobom, da se izbegava korišćenje iste čaše, tanjira i drugih predmeta, da se ne deli četkica za zube i da se uvek koristi zaštita prilikom seksualnih odnosa. Takođe, savetuje se da se vodi računa o ličnoj higijeni, da se koriste rukavice prilikom rada s bolesnim osobama i da se izbegava boravak u zatvorenim prostorijama s bolesnom osobom.

Herpes na usni i lečenje

Iako herpes na usni ne možete potpuno izlečiti, postoje efikasni načini za ublažavanje simptoma i skraćivanje njegovog trajanja. Evo nekoliko koraka koje možete preduzeti.

Antivirusni lekovi – Lekar vam može prepisati antivirusne lekove koji mogu ubrzati zaceljivanje i smanjiti simptome.

Lokalna terapija – Masti i kreme koje sadrže aktivne sastojke, poput aciklovira, mogu pomoći u smanjenju svraba i ublažavanju bola.

Hladne obloge – Hladne obloge mogu pomoći u smanjenju otoka i ublažavanju nelagodnosti.

Izbegavanje dodirivanja – Izbegavajte dodirivanje herpesa na usni kako biste sprečili širenje virusa na druge delove tela ili na druge ljude.

Prirodni lekovi i kućni tretmani protiv herpesa na usni

Herpes na usni nije ništa strašno, ali deluje vrlo ružno i sasvim je razumljivo da želite što pre da ga se rešite. Ipak, to nije tako jednostavno, ma šta da probate.

Ono što možete uraditi jeste da nekim prirodnim lekovima zasušite plikove, umanjite bol i upalu i ubrzate lečenje herpesa. U suštini, on mora da nestane kada se jednom pojavio i to traje gotovo koliko i proces zarastanja rane.

Postoje lekovi koji će ubrzati proces zarastanja.

Ulje čajevca – Potrebno je da umočite štapić za uši ili vaticu u ulje čajevca i nanesete na bolno mesto. Ono će učiniti da se groznica na usni sasuši i bude manje vidljiva. Ponavljajte nekoliko puta dnevno.

Kokosovo ulje – Najbolje je da ga nanesete na usne onda kada osetite da će se herpes pojaviti. Ostavite ga da deluje i ponavljajte na svaki sat. U najboljem slučaju, sprečiće pojavu herpesa.

Ulje mente – Koristite ga tri puta dnevno tako što ćete ga namazati na groznicu i ostaviti da deluje.

Hidrogen-peroksid  – Troprocentni (3%) hidrogen-peroksid je opštepoznat kao sredstvo za dezinfekciju, a dobar je i za rane poput herpesa na usni. Potrebno je samo da umočite komad vate u njega i nanesete ga na usnu.

Beli luk – Ovo je jednostavan i jeftin način da se rešite herpesa što pre. Očistite čen belog luka, presecite napola i utrljajte na problematično mesto dva–tri puta dnevno.

Med kao lek za herpes – Ako tražite način kako se rešiti herpesa za samo jedan dan, nema bolje varijante od meda. Njegova antimikrobna svojstva učiniće da se upala smanji, umiriće iritaciju, pomoći da se groznica na usni sasuši i nestane. Ne peče. Samo nanesite malo meda na herpes i ostavite desetak minuta da deluje. Nakon toga isperite.

Herpes na usni u trudnoći

Trudnice umeju i te kako da se zabrinu kada im se pojavi herpes na usni u toku trudnoće. Razloga za preteranu paniku ipak nema kada se javi ova promena na koži. U većini slučajeva radi se o virusu herpes simpleks i najčešći razlog je pad imunuteta tokom trudnoće.

S virusom herpes zoster malo je ozbiljnija situacija i tu je trudnicama potrebna stručna pomoć. Dakle, neophodno je da se jave svom izabranom lekaru. Ono što je bitno jeste da pre konsultacije s lekarom ne upotrebljavaju aciklovir mast za herpes, niti bilo koji drugi medikament.

Trudnice bi trebalo obavezno da obrate pažnju na sledeće stvari, ukoliko žele da se zaštite. Naime, ljubljenje nije previše poželjno u trudnoći. Preporučuje se da kad imaju groznicu u trudnoći, uzimaju više vitamina iz B grupe, kako bi se dodatno zaštitile i ojačale imunitet.

Trudite se da se što manje izlažete stresu, jer i on i te kako može biti okidač za herpes na usni. Pored toga, ne izlažite se previše sunčevim zracima. Još jedna izuzetno bitna stavka – zdrava ishrana u trudnoći je veoma važna i igra veliku ulogu u prevenciji herpesa, stoga maksimalno iskoristite sezonsko povrće i zdravo sveže voće.

Kada je potrebno posetiti lekara?

Herpes na usni nije smak sveta, ali ako često imate ovaj problem, ukoliko su ranice bolne, jako upaljene, teško zarastaju, ne možete da jedete i pijete, potražite savet svog lekara. On vam može prepisati lek koji deluje antivirusno.

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: