Zdravlje

Petak, 03.11.2023.

08:24

Ova namirnica pomaže da brže zaspite

Problemi sa nesanicom pogađaju veliki broj ljudi, ali bi jedna namirnica mogla da vam pomogne da rešite muke sa nespavanjem.

Izvor: index.hr

Ova namirnica pomaže da brže zaspite
Foto: Shutterstock/CGN089

Sigurno ste isporbali bezbroj trikova kako biste lakše zaspali i opet ništa nije upalilo. Korisnici društvenih mreža su otkrili nešto novo za šta kažu da provereno radi.

Naime, ako već niste, probajte da grickate ananas pre spavanja, čak su i naučnici potvrdili da to ima smisla.

Ananas spada među namirnice koje prirodno mogu povećati nivo melatonina, hormona čiji nivo noću raste kako bismo lakše zaspali.

"Dokazano je da jedenje ananasa ili pijenje svežeg soka od ananasa pre spavanja podiže markere melatonina do 266 posto. Ananas sadrži malu količinu aminokiseline koja se zove triptofan, koji ima umirujući učinak", rekao je stručnjak za spavanje Maks Kirsten.

Ovaj stručnjak svoje izjave temelji na studiji iz 2013., koja je utvrdila da su za one koji se muče sa spavanjem korisne i banane koje povećavaju nivo melatonina za 180 posto. Prema WebMD-u, dobrom snu doprinose i trešnje, godži bobice, jaja, masna riba, pistaći i bademi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Potvrđeno: Tenkovi su ušli u centar grada

Izraelski tenkovi su prvi put u utorak stigli do centra Rafe, prema izjavama svedoka, tri nedelje nakon početka kopnene operacije u južnom delu Gaze koja je izazvala globalnu osudu.

13:26

28.5.2024.

22 h

Podeli: