Zdravlje

Ponedeljak, 26.02.2024.

10:37

Ove četiri namirnice jačaju imunitet, a mogu da vam produže i život

Verovatno bi svi voleli da dožive 100 godina, ali postoji nekoliko praktičnih koraka koje možete preduzeti kako biste postigli taj cilj.

Izvor: klix.ba

Ove četiri namirnice jačaju imunitet, a mogu da vam produže i život
Foto: Shutterstock/denio109

Mnogo je zdravih navika koje će vam pomoći na tom putu. Jedna od najboljih stvari koje možete učiniti je da redovno konzumirate zdravu hranu

U potrazi za dugovečnošću, uloga ishrane ne može da se preceni. Ono što jedemo ne utiče samo na naše neposredno zdravlje, već može imati i duboke efekte na našu dugovečnost i kvalitet života. Na primer, određene namirnice mogu podstaći zdrav imuni sistem kako bi se vaše telo odbranilo od bolesti.

Pasulj

Pasulj je osnovni sastojak u ishrani pojedinaca koji žive u Plavim zonama, područjima poznatim po dugovečnosti. Mahunarke su bogate vlaknima, koja ne samo da promovišu zdrav mikrobiom creva, već i jačaju imuni sistem. Uključivanjem pasulja u ishranu, možete iskoristiti njihova svojstva za jačanje imuniteta i potencijalno produžiti svoj životni vek.

Orašasti plodovi i semenke

Orašasti plodovi i semenke nude mnoštvo zdravstvenih prednosti, uključujući podršku imunitetu. Orasi i semenke pružaju zdrave masti, kao i selen i cink. Selen deluje kao antioksidans, štiti ćelije od slobodnih radikala, dok je cink ključan za normalnu imunološku funkciju. Iz ovih i više razloga, dodavanje orašastih plodova i semenki ishrani može pružiti podsticaj nutrijentima koji može doprineti dugovečnosti.

Puno povrća, posebno lisnatog povrća

Ishrana bogata povrćem, posebno lisnatim povrćem poput kelja, zelja i spanaća jača imunitet. Ovo povrće je izvor kalijuma za kontrolu krvnog pritiska, kao i vitamina C i beta-karotena, dva moćna antioksidansa koji podržavaju vaš imuni sistem.

Riba

Riba, uključujući inćune, bakalar i sardine, nudi dvostruku količinu proteina i omega-3 masnih kiselina za podršku imunitetu. Riba je takođe izvor cinka za zaštitu vašeg imunološkog sistema. Ovi hranjivi sastojci čine ribu odličnim izborom za jačanje imuniteta i celokupnog zdravlja. Ciljajte na tri porcije sedmično.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Kosovo

Otpriznaće tzv. Kosovo?

Nekadašnji ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac ocenio je da zvanična Budimpešta zna koliki značaj Srbija pridaje Kosovu i ukoliko joj se ukaže prilika - neće propustiti da povuče odluku o priznanju.

12:50

17.6.2024.

1 d

Podeli: