Svet 0

18.06.2024.

20:25

I Poljacima je dosta ukrajinskih izbeglica

Više od dve godine od početka rusko-ukrajinskog sukoba, građani Poljske su manje naklonjeni ukrajinskim izbeglicama u svim oblastima, sa izuzetkom primanja ukrajinske dece u poljske škole.

Izvor: Tanjug

I Poljacima je dosta ukrajinskih izbeglica
Profimedia

Podeli:

O tome svedoči studija Univerziteta u Varšavi i Ekonomsko-humanističke akademije u Varšavi, prenosi Evropska pravda pozivajući se na poljski portal Ržečpospolita.

Prema istraživanju, samo 31 odsto ispitanika smatra da Poljska mora nužno pomoći Ukrajini (u januaru 2023. godine tako je mislilo 62 odsto Poljaka), 43 odsto bi "rado pomoglo", a protiv je 19 odsto.

Istraživanje je pokazalo da 72 odsto ispitanika smatra da bi, uprkos ratu Ukrajine sa Rusijom, Poljska trebalo pre svega da vodi računa o sopstvenim interesima.

Većina Poljaka podržava materijalnu pomoć u hrani i odeći, ali je broj njenih pristalica smanjen sa 79 na 62 odsto. Samo 7 odsto ispitanika ima veoma pozitivnu ocenu odnosa Poljske prema predsedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom, a 18 odsto ih je kategorično negativno.

Trenutno samo 17 odsto Poljaka pristaje da prihvati izbeglice iz Ukrajine uz mogućnost preseljenja (pre više od godinu dana, tako je mislilo 37 odsto), a 61odsto želi da se oni vrate u Ukrajinu nakon rata.

Većina Poljaka, njih 95 odsto, smatra da bi Poljska trebalo da smanji isplatu pomoći ukrajinskim izbeglicama.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Srbija je suštinski postala članica EU"

Srbija je, potpisivanjem Memoranduma o strateškom partnerstvu sa EU o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima - suštinski postala članica EU, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

13:03

21.7.2024.

1 d

Podeli: