Svet 3

18.06.2024.

20:10

Poznat sledeći generalni sekretar NATO? Mađarska i Slovačka podržale

Mađarska i Slovačka dale su danas podršku kandidaturi odlazećeg holandskog premijera Marka Rutea za sledećeg generalnog sekretara NATO-a.

Izvor: Tanjug

Poznat sledeći generalni sekretar NATO? Mađarska i Slovačka podržale
EPA-EFE/TOMS KALNINS

Podeli:

Podrška Mađarske usledila je nakon sastanka mađarskog premijera Viktora Orbana sa sadašnjim generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom prošle sedmice kada su se dve strane saglasile da Mađarska neće blokirati odluke Alijanse o pružanju podrške Ukrajini, ali da se Budimpešta neće direktno uključivati, preneo je Rojters.

"Rute je potvrdio da u potpunosti podržava taj dogovor i da će nastaviti to da čini ako postane sledeći generalni sekretar NATO-a", napisao je Orban na platformi X.

"U vezi sa njegovim obećanjima, Mađarska je spremna da podrži kandidaturu Rutea za generalnog sekretara NATO-a", naveo je Orban. Orban se ranije usprotivio Ruteovoj kandidaturi jer je, kako je naveo, izneo "problematična" razmišljanja koja su uključivala ideju da Mađarska treba da napusti EU.

Turska i Slovačka su takođe promenile stavove povodom Ruteove kandidature, s tim da je Turska saopštila da će podržati Rutea krajem aprila, a Slovačka ranije danas. Slovačka, koja se graniči sa Ukrajinom, naglasila je potrebu da sledeći šef NATO-a pomogne u rešavanju zaštite slovačkog vazdušnog prostora.

NATO donosi odluke konsenzusom, tako da svaki kandidat treba da ima podršku sve 32 države članice Alijanse. Samo se Rumunija, čiji je predsednik Klaus Johanis takođe kandidat za generalnog sekretara NATO-a, protivi Ruteovoj kandidaturi.

SAD, Velika Britanija, Francuska i Nemačka podržale su ove godine Ruteovu kandidaturu da nasledi Stoltenberga koji će u oktobru otići sa mesta generalnog sekretara NATO-a.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: