Zeolit čisti organizam i čuva imunitet

Silikatni mineral zeolit zbog svojih lekovitih svojstava konstantno pobuđuje pažnju, kako laika tako i stručne javnosti. Nalazi se u vulkanskim stenama koje su nastale taloženjem gasova i pare u okeanima.

Z. O. Joksović
Podeli

U prirodi postoji više od 200 vrsta zeolita, pri čemu mogu biti vlaknasti, lisnati i kristalni. Najčistiji i najefikasniji od svih koji se našao u humanoj upotrebi je kristalni - klinoptilolit. Neškodljiv je što je dokazano hemijskim i toksikološkim analizama, a najviše ga ima u podnožju Kopaonika, kao i na Kosovu.

Suština delovanja zeolita je u tome da on u ćeliju organizma unosi hranljive sastojke, a iz nje odnosi raspadne produkte metabolizma. Kao takav, zeolit može da se pije pomešan sa vodom, ali i da se nanosi na kožu ukoliko na njoj postoje rane ili neke druge neželjene promene. Upućeni tvrde da poboljšava imunitet i metabolizam, snižava šećer, otklanja gastritis i mučninu u želucu, upalu desni, afte, kamenac na zubima... Pospešuje izlučivanje viška tečnosti iz organizma, smiruje alergijska stanja, pomaže čišćenju jetre i drugih organa.

Unet oralno reguliše povišeni krvni pritisak, masnoće i holesterol, sprečava razvoj ateroskleroze, a sprečava i komplikacije dijabetesa.

Masaža tela zeolitom, pomešanim sa nekom od krema za telo, čisti masne potkožne naslage, pri čemu koža postaje zategnutija i glatka. Zeolit pomaže i kod opekotina izazvanih prekomernim sunčanjem, ali i kod psorijaze, seboreje i herpesa. Tvrdi se i da uklanja gljivična oboljenja, kao i radioaktivne kontaminacije.

Ovaj prirodni mineral nastao je mešanjem vulkanske lave sa alkalnim podzemnim vodama. Rešetkaste je strukture, a kristali su bogati mikroelementima koji su jako važni za zdravlje. Istraživanja pokazuju da posle uzimanja, svi toksini iz organizma počnu da se izlučuju kroz mokraću, u periodu od 6 do 8 sati. Stručnjaci preporučuju da, dok pijete zeolit, unosite više tečnosti nego obično, a važno je i da ne uzimate druge lekove istovremeno, odnosno da se sa svojim lekarom posavetujete da li zeolit može da utiče na vašu redovnu terapiju. Ukoliko redovno pijete određene lekove, važno je da razmak između uzimanja zeolita i terapije bude od 4 do 6 sati. Zeolit nema štetan uicaj ni na plod u majčinom stomaku, pa ga u Aziji trudnice masovno koriste, a neka istraživanja pokazala su da zeolit čak štiti plod od štetnog uticaja toksina u majčinom telu. Zeolit se koristi i ko dodatak životinjskoj hrani, u baštovanstvu i poljoprivredi, jer kulture koje se obogaćuju zeolitom daju veće i zdravije plodove.

Inače, zagovornici upotrebe zeolita tvrde da svi zdravstveni poremećaji nastaju zbog pada imunog sistema. Na stanje imunog sistema negativno utiču svakodnevne stresne situacije, sve zagađeniji vazduh, hrana i voda bogata nedozvoljenim sastojcima, povećano dejstvo radioaktivnih supstanci... Navedeni uzročnici izazivaju povećano delovanje slobodnih radikala usled kojih dolazi do povećane toksikacije organizma i nastanka raznih oboljenja.

Zeolit pomaže organizmu tako što vezuje i neutrališe slobodne radikale, reguliše Ph vrednost (kiselost) u krvi. Osim antioksidansnog dejstva, zeolit se pokazao i kao dobar dijetetski suplement, jer sadrži obilje minerala - kalijum, kalcijum, magnezijum, natrijum... Kao takav predstavlja značajan dodatak zdravoj ishrani.

Međutim, željeni efekat lečenja ne može da se očekuje odmah. Tri do šest meseci predstavlja optimalni period tokom kojeg treba uzimati zeolit, kako bi dejstvo moglo da se oseti.

Preporuka korisnicima zeolita je da umerenom ishranom i uzimanjem ovog minerala sa dve litre vode dnevno polako podižu imunitet. Istovremeno, ovakvim režimom reguliše se Ph vrednost u krvi, čisti organizam od toksina, pobeđuje zdravstvena nemoć i poboljšava opšti kvalitet života.

Sa druge strane, zeolit se posebno preporučuje zdravim osobama koje trpe izuzetno snažne fizičke napore, kao što su, na primer, profesionalni sportisti. Kod njih zbog teškog treninga, takmičenja i psihičke napetosti pred nastupe dolazi do snažnog oksidativnog stresa. Umesto uzimanja sintetičkih vitaminskih i ostalih preparata, poželjnije je orijentisati se na prirodne antioksidanse kao što je zeolit.

Kliničke studije i sportsko naučna istraživanja pokazuju da aktivirani zeolit kod sportista dovodi do smanjenja slobodnih radikala, brže regeneracije organizma, veće izdržljivosti, što dovodi do boljeg uspeha na takmičenjima i uopšte poboljšanja psihofizičkog stanja. Redovno uzimanje zeolita utiče i na celokupnu detoksikaciju organizma od teških metala, amonijaka i čitavog niza opasnih toksina koji ugrožavaju zdravlje i vitalnost.

I što je najvažnije, proizvodi na bazi aktiviranog zeolita su apsolutno prirodni, bez aditiva, kontraindikacija i neželjenih efekata. Osim toga, ne sadrže nikakve supstance i dodatke koji su u suprotnosti sa antidoping regulativom.

Slobodni radikali

Ljudski organizam svakodnevno napada desetine hiljada slobodnih radikala. Slobodni radikali su nestabilni molekuli koji lako reaguju sa drugim jedinjenjima u svojoj okolini. Opasni su jer narušavaju ravnotežu uzimajući elektrone drugih molekula. Stabilni molekuli stvaraju slobodne radikale, pri čemu se zdrave ćelije oštećuju. U ćeliji napadnutoj slobodnim radikalima dolazi do narušavanja strukture proteina, oštećenja DNK, a na kraju čak i do njene smrti. A upravo ovi poremećaji na ćelijskom nivou dovode do nastanka najrazličitijih bolesti - pojave tumora, bolesti srca i krvnih sudova, jetre, dijabetesa, autoimunih oboljenja.

Da bi se predupredile ovako ozbiljne posledice delovanja slobodnih radikala, poželjno je kroz ishranu ili dijetetske proizvode, unositi prirodne antioksidanse koji sprečavaju dalja oštećenja.

Zeolit je jedan od preporučenih antioksidanasa, jer se pokazalo da uspešno čuva struktura organizma, ukoliko se poštuju uputstva pravilne primene.

Izvor: Novosti.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu