Direktor Cambridge Analytice odbio da svedoči pred Parlamentom

Nakon što je haker Kristofer Vajli otvorio svoju dušu pred odborom britanskog Parlamenta, a direktor Facebooka Mark Zakerberg izdržao 10 sati ispitivanja u američkom Kongresu, sve oči su ponovno bile okrenute prema Londonu.

Izvor: zimo.dnevnik.hr
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Naime, danas je pred Odborom za digitalne medije, kulturu, medije i sport, svoju stranu celog slučaja trebalo da iznese direktor kompanije Cambridge Analytica, Aleksander Niks. Ali, to se nije dogodilo.

Niks, odnosno njegov advokat, još juče je obavestio odbor da "nije u mogućnosti" da govori pred Odborom i to zbog, kako je naveo, "istrage koju je protiv njega podneo poverenik za informacije".

Međutim, to se britanskim parlamentarcima nikako nije svidelo.

"Ne prihvatamo razloge gospodina Niksa za nepojavljivanje na javnom saslušanju pred Odborom. Nema pravnog razloga zašto on ne bi mogao da se pojavi", istakao je u zvaničnoj objavi predsednik Odbora Damijan Kolins i dodao da će Odbor razmisliti o slanju zvaničnog poziva Niksu.

Ni Niks, a ni njegovi advokati, nisu predložili nikakav alternativni datum kada bi on mogao da se pojavi na saslušanju.

Inače, Niks se već pojavio pred Odborom krajem februara, nakon što je cela afera dospela u javnost, piše Zimo.

Međutim, ono što je tada rekao (da Cambridge Anaylitica nije imala veze s podacima koje je Kogan prikupljao) i dokazi koje su kasnije Odboru dostavili Vajli i Facebook, podstakli su Odbor da mu ponovo pošalje poziv za svedočenje.

Vesti

Nintendo Labo se prodaje ispod očekivanog

Kada je u januaru ove godine Nintendo predstavio Nintendo Labo, mnogi su se zapitali da nije 1. april stigao dosta ranije, i utisak je bio negde između “Nintendo je genije” i “Nintendo je zapravo počeo da uvaljuje ljudima karton”.

Vesti ponedeljak 30.04. 21:11 Komentara: 8

Koliko često treba čistiti tastaturu?

Australijski naulnici u nedavnoj studiji otkrili su da daska na wc šolji ima pedesetak bakterija na dva kvadratna centimetra, što zapravo i nije mnogo. Na tipičnoj tastaturi, posebno onoj koju deli više ljudi, situacija je, po istoj studiji, čak 400 puta gora.

Vesti subota 28.04. 08:35 Komentara: 13
strana 1 od 57 idi na stranu