Kad mašina pravi rečnik: Ovde se nalaze reči koje ne postoje

Na jednoj internet-stranici nalazi malo drugačiji rečnik od onih koje znamo - on sadrži nepostojeće reči koje je, zajedno sa njihovim "značenjem" generisala veštačka inteligencija.

Tehnopolis

Izvor: B92

Nedelja, 17.05.2020.

10:55

Kad mašina pravi rečnik: Ovde se nalaze reči koje ne postoje
Foto: Depositphotos, AndrewLozovyi

Suštinski, ovaj zanimljivi sajt koji se zove This Word Does Not Exist pokazuje nam mogućnosti mašinskog učenja. Neke reči i njihova objašnjenja deluju sasvim logično, naišli smo čak i na generisane reči (kovanice) koje zaista postoje, a bilo je naravno i reči koje u najmanju ruku zvuče čudno i neobično.

Tehnologiju je kreirao Tomas Dimson, bivši glavni inženjer u Instagram-u, koji je dizajnirao osnove algoritma za tu namenu.

Prilikom razvoja koristio je AI framework GPT-2, koji predstavlja veoma poznatu tehnologiju u AI svetu i koristi se u mnogim jezičkim aplikacijama – od chat botova, pa do kreiranja AI zasnovanih tekstualnih igara, piše PC Press.

Kao i svi deep learning programi, osnovni princip tehnologije je pretraga šablona u podacima koje pokušava da spoji i replicira.

Za tu namenu prati više od osam miliona internet-stranica. Algoritam zatim mapira kako se pojavljuju reči u rečenicama, njihove pozicije i te informacije upotrebljava za generisanje rečenica i novih, nepostojećih reči.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: