Google Drive: privatnost (ni)je osigurana

Od kako je Google zvanično pokrenuo Google Drive, internet je preplavio talas negodovanja oko uslova korišćenja i politike privatnosti.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 27.04.2012.

13:19

Default images

Javnost je tražila da zna zašto Google, navodno, tvrdi da ima pravo vlasništva nad fajlovima korisnika ove usluge za online skladištenje sadržaja.

Ispostavilo se, međutim, da kompanija nije vlasnik vaših fajlova - što se i vidi iz uslova korišćenja - kao i da je pravilnik za Google Drive skoro identičan ostalim cloud servisima. Skoro.

Izuev nekoliko diskutabilnih stavki koje bi vaš sadržaj mogle da smeste među Googleov promotivni materijal.

The Verge je objavio članak u kojem je uporedio uslove korišćenja četiri vodeća cloud servisa - Dropbox, iCloud, Microsoft SkyDrive i Google Drive - i nijedan ne tvrdi da ima vlasništvo nad vašim fajlovima.

Javno mnjenje je najviše podiglo uzbunu zbog klauzule u kojoj piše da Google ima pravo da „koristi, hostuje, skladišti, modifikuje, kreira derivate (nastale prevođenjem, adaptacijom i drugim promenama koje će vaš sadržaj prilagoditi našim uslugama), objavljuje, razmenjuje, javno izvodi, prikazuje i distribuira” sadržaj koji ste postavili na Google Drive.

Ali, kako The Verge ističe, i druge usluge imaju slične uslove širokih definicija, ponekad još i širih, ali to samo znači da će vaš materijal biti u službi - pa, tih usluga.

Electronic Frontier Foundation (EEF) smatra da kod Google Drivea nema ničeg što je sumnjivije nego kod sličnih cloud usluga. Ipak, Rebeka Džeške, analitičar digitalnih prava u EEF, zaustavila se kod jedne fraze: „Prava koja garantujete ovom dozvolom su namenjena za ograničene svrhe funkcionisanja, promovisanja i unapređenja naših usluga i za razvijanje novih”.

Promovisanja?

Googleova opšta politika privatnosti kaže da kompanija neće koristiti vaš materijal ni za šta drugo osim da „obezbedi, održava, zaštiti i poboljša (svoje usluge) i da razvije nove” i da će tražiti dozvolu pre nego što vaš materijal upotrebi u druge svrhe.

Ali, ako je neki fajl postavljen kao javno dostupan, to se automatski smatra saglasnošću da se koristi za promovisanje Googleovih usluga. Ako korisnik postavi fotografiju i označi je kao javnu (da svi mogu da je vide), ta slika bi mogla sutra da završi u nekoj reklami za Google.

Dobra vest je da Google neće da razbacuje vaše lične podatke po celom netu u vidu reklamnih banera, kao što bi se dalo nagovestiti na osnovu uslova korišćenja, ukoliko ti fajlovi imaju zaštićenu privatnost - da su vidljivi samo za prijatelje, recimo.

Ali svaki javni fajl na bilo kojoj Googleovoj usluzi bi mogao, teorijski, da završi kao promo materijal. Ima smisla da javni sadržaj mogu da koriste svi drugi, ali je lako zaboraviti koliko je javno zaista javno na internetu.

Džeškeova je istakla da korisnike više treba da brine kome bi Google bio primoran da dâ svoje fajlove nego šta bi on sam mogao da uradi sa njima.

„Mislim da su, u svetlu dešavanja oko Megauploada, korisnici usmerili brigu na pogrešne stvari”, kaže ona. „Fajlovi koje postavite na cloud i dalje mogu lako da se izgube ili završe na sudu bez znanja vlasnika, što često previđamo”.

Foto: ntwowe / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: