EK: Zvezda izvukla pobedu u Sevilji

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su ekipu Kahasola u Sevilji posle produžetka za 95:93 u drugom kolu Evrokupa i sada imaju skor 2-0 u tom takmičenju.

Izvor: SO

Sreda, 14.11.2012.

20:26

Default images

‘Crveno-beli’ su umalo izgubili dobijen meč – na sedam minuta do kraja imali su +16, ali je tada proradio šut domaćih i Esburi je na dve sekunde do kraja izborio produžetak. Ipak, u dodatnih pet minuta najviše zahvaljujući Nelsonu i Subotiću srpski tim ipak je zabeležio veoma važan trijumf na strani.

'Crveno-beli' su zabeležili petu pobedu u nizu, a sada ih čekaju dve utakmice na svom parketu - sa Krkom u ABA ligi i sa Sasarijem u Pioniru (TV B92).

Najefikasniji kod Zvezde bio je Igor Rakočević sa 25 poena (4-10 za dva, 4-7 za tri), uz 4 skoka i po 3 asistencije i izgubljene lopte, Raško Katić imao je 16 poena (7-16 iz igre) i 7 skokova, a De Markus Nelson upisao je 15 poena (5-11 iz igre, 4sk. i 5ast). Majk Skot ubacio je 13 poena (4-8 iz igre, 3sk), a Bojan Subotić zabeležio je 8 poena i 8 skokova.

Brajan Esburi predvodio je Kahasol sa 26 poena i 6 skokova, Tomaš Satoranski imao je 21 poen i 5 uhvaćenih lopti, a Luka Bogdanović dao je 15 poena (1-5 za dva, 4-9 za tri, 4sk). Robert Dozijer dao je 13 poena, dok je Milenko Tepić u igri proveo samo tri minuta i upisao je 2 poena.

U drugom meču H grupe Orlean je na svom terenu savladao Sasari sa 88:75.

Tekstualni prenos meča:

‘Crveno-beli’ su u prvom napadu postigli koš, Skot je zakucao na dodavanje Nelsona, ali posle toga srpski tim nije postigao poene skoro četiri minuta. Ni domaća ekipa nije bila naročito raspoložena u napadu, Esburi je ubacio četiri poena i Kahasol je poveo sa 8:4.

Obe ekipe dolazile su do izglednih pozicija za šut, ali nisu ih koristile u pravoj meri, igralo se pomalo nervozno i sa dosta grešaka. Rakočević je sa pet poena držao Zvezdu u igri, ali je Esburi bio sjajan i posle njegovog novog pogotka sa distance Kahasol je poveo sa 14:11.

Tim iz Sevilje do kraja prve četvrtine imao je u dva navrata po pet poena viška, drugi put posle trojke Bogdanovića, ali je Cvetković u poslednjem napadu smanjio na 20:17 pred prvi dvominutni odmor.

‘Crveno-beli’ su bili dekoncentrisani i olako su gubili lopte, pa je Kahasol poveo sa 24:17 posle poena Tepića i Balvina. Zvezda nikako nije dolazila do rešenja u napadu, ali je dobrom odbranom koliko-toliko držala priključak.

Tim Vlade Vukoičića nikako nije dolazio do tečne igre u napadu, čak nisu ni dolazili u situaciju da šutnu na koš nekoliko napada. Kahasol nije briljirao u napadu, ali je posle bacanja Satoranskog došao do +9 (30:21).

Posle tajm-auta Rakočević je trojkom prekinuo višeminutni post Zvezde, a taj koš pokrenuo je gostujući tim u poslednja dva minuta poluvremena.

Usledio je koš Nelsona, zatim trojka Skota, a Katić je sa četiri vezana poena zaokružio seriju 12-0 i ‘crveno-beli’ su otišli na poluvreme sa prednošću od 33:30.

Gde su stali u finišu prvog, košarkaši Zvezde nastavili su početkom drugog poluvremena. Katić je ubacio četiri poena, Rakočević postigao dve trojke u nizu, a posle pogotka Subotića iza linije 6.75m ‘crveno-beli’ su prvi put stvorili dvocifrenu prednost (46:36).

Treća četvrtina, u kojoj je Zvezda često ‘padala’ ove sezone, sada je odigrana briljantno – razigrao se i Skot, ubacio je pet poena u nizu, a posle koša Nelsona u polukontri Beograđani su poveli sa 57:40 na dva minuta do kraja trećeg perioda.

Činilo se da će ‘crveno-beli’ lako privesti meč kraju jer su prednost od petnaestak razlike čuvali sve do polovine poslednje deonice. Međutim, igrači Zvezde i svuiše su se opustili, nisu dobro zagrađivali koš i domaćima je ostavljeno previše prostora za slobodne šuteve.

Igrači Kahasola nisu bili dobri u šutu cele trii četvrtine, ali su se probudili u poslednjoj, pre svih Bogdanović i Esburi, uz pomoć Dozijera i Satoranskog.

Uprkos očajnoj igri u odbrani, Zvezda je u poslednjem minutu posle bacanja Skota imala šest poena viška (83:77).

Međutim, Bogdanović je pogodio trojku sa devet metara, a Zvezda ponovo nije imala rešenje u napadu – promašili su Nelson i Savović i Kahasol je imao desetak sekundi za poslednji napad pri zaostatku od tri poena.

Ekipa Vlade Vukoičića pogrešila je ne praveći faul, a to je kaznio Esberi trojkom na dve sekunde do kraja. Imala je Zvezda poslednji napad, ali Rakočević nije pogodio trojku za trijumf.

Na početku produžetka Nelson je držao Zvezdu u igri, ali su domaći uvek bili za nijansu ispred i čuvali su višak od dva poena. Ipak, na nešto više od minuta do kraja Esburi pri rezultatu 89:89 pogađa sam jedno bacanje.

Na drugoj strani fauliran je Nelson – on daje prvo i promašuje drugo bacanje, ali Subotić izrasta u junaka i hvata loptu. Krilni centar Zvezde pogodio je oba penala i doneo prvu prednost Zvezdi u produžetku.

Na drugoj strani je Bogdanović promašio trojku, a Subotić je buio fauliran i pogodio je samo jedno od dva penala.

Već se uveliko ušlo u penal-završnicu, Holand je pogodio samo jedno, a Rakočević oba, pa je Zvezda na desetak sekundi do kraja vodila sa 95:91.

Rakočević na drugoj strani pravi veliku grešku i faulira Esburija pri šutu za tri poena. Srećom, Amerikanac nije pogodio uz faul, a realizovao je samo dva od tri penala na 4.3 sekunde do kraja.

Posle tajm-auta Zvezde loptu je primio Nelson, protivnički igrači saterali su ga uz liniju, ali on je uspeo da sačuva loptu u granicama igrališta dok vreme nije istekla – 95:93 i pobeda Zvezde u Španiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

176 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: