Šta se dešava sa bolidom Formule 1 kada se sezona završi?

Sigurno ste se zapitali šta se dešava sa bolidom Formule 1 nakon završetka sezone i u ovom tekstu dobićete odgovor.

Izvor: SN

Utorak, 21.12.2021.

11:00

Šta se dešava sa bolidom Formule 1 kada se sezona završi?
Foto: EPA-EFE/STR

Cela 262 dana, 22 trke i mnogo drame je ukratko sadržaj jedne sezone F1 i upravo jedna takva je nedavno završena.

Deset timova šampionata Formule 1 odvozi svoje bolide u garaže i spremaju ih "za spavanje" nakon što su preživeli ljutu trkačku bitku vođenu širom sveta.

Bolidi se za sledeću sezonu menjaju, a sigurno ste se barem jednom zapitali šta se dešava sa bolidima nakon završetka takmičenja i kao što je već rečeno, uskoro stiže odgovor.

Jedna od opcija je odlazak u muzej, a kao što verovatno znate, svaki tim mora da vrati motor u matičnu fabriku osim naravno timova koji sami prave motore, menjače i ostale delove poput Alpine (Reno), Ferarija i Mercedesa.

Zbog toga se često može naći na prodaju neki bolid Formule 1, ali bez motora. Takođe, moguće je da bolidi završe u privatnoj kolekciji što je viđano više puta u primeru Nelsona Pikea, ili Fernanda Alonsa koji u ličnom muzeju poseduje svaki bolid koji je vozio tokom karijere.

U Meklarenovom tehnološkom centru možemo videti nekoliko izloženih primeraka bolida koji su maltene samo šasija moćne "zveri". Ipak, većina Meklarenovih bolida završe u tajnoj garaži "broj 2", to je ogromno skladište u kome se nalazi negde oko 75 bolida Formule 1 koje javnost nikada neće moći da vidi.

To uključuje šampionske bolide Alana Prosta i Luisa Hamiltona, kao i jedinstveni prototip u saradnji sa Lamborginijem koji je testirao legendarni Aerton Sena.

Zauber je 2012. godine doneo inovativni način rada i prikazali su na koji tačno način njihov bolid radi, pa su potpuno rastavili svoj BMW-Zauber F1.08 i javnost je imala uvid u detalje bolida i sve mehaničke genijalnosti.

Na toj izložbi su mogli da budu viđeni i neki stariji modeli čija je limarija bila sveže obojena za posebnu priliku, ali su ostale stvari bile unikatne.
Foto: Profimedia
Kada karavan Formule 1 dođe na novu destinaciju to je uvek veliki spektakl i pojedini timovi imaju posebne bolide za test vožnje na novim stazama koje su uglavnom za publiku, medije i sponzore.

Praksa je da se koriste malo stariji V8 motori koji su glasniji od aktuelnih i dodaju na užitku prisutnih, a neki se i prisete "zlatnih" dana ovog sporta.

Recimo ove godine u Saudijskoj Arabiji smo videli Red Bulov bolid iz 2012. godine koji se nalazio na ulicama Džede, a svojevremeno je u Austriji Maks Ferstapen vozio RB7 pred domaću trku Red Bula na Špilbergu. Ukoliko imate malo "dublji džep", a pritom volite Formulu 1, sigurno biste voleli da posedujete bolid, što se dešavalo u prošlosti.

Primera radi, Mercedes Huana Manuela Fanđa iz 1954. godine prodat je za 19,3 miliona funti 2013. godine i tako postao najskuplji bolid Formule 1 ikada prodat na jednoj aukciji.

Sebastijan Fetel je 2020. godine, recimo, kupio Vilijams FW14B koji je vozio Najdžel Mensel 1992. godine i sa njim osvojio šampionsku titulu.

O poklonima kao u slučaju Nelsona PIkea i Fernanda Alonsa smo već pisali u ovom tekstu, a od timova su bolide na poklon dobili i bivši šampion Dženson Baton, Ser Luis Hamilton, Mihael Šumaher, ali je i Šarl Lekler od Ferarija dobio svoj prvi bolid na poklon. Stari bolidi se koriste za testiranje mlađih vozača, ali i za nešto veoma važno – Pirelijeve testove pneumatika.

Kako bi se izbegli problemi i veliki troškovi, timovi koji obezbeđuju bolid za ovakva testiranja moraju da prilože dokumentaciju da isti nije korišćen za trkanje makar dve godine.

Primera radi, Ferari je modifikovao svoj bolid 2020. godine za testove, dok je Mercedes koristio jedan od bolida sa kojim su osvojili šampionsku titulu, a Alpina je koristila stari Reno RS18.

Svaki bolid ima oko 80.000 komponenti tako da su rezervni delovi veoma važan deo svake garaže i zbog toga se isti čuvaju i prenose iz sezone u sezonu, naravno, u zavisnosti od regulacija šampionata Formule 1.
Foto: EPA/ULI DECK
Trkanje u istorijskim bolidima je mnogima omiljen događaj.

Čak u video igrici F1 ljudi često koriste te stare modele kako bi se zabavili ili malo osetili deo istorije, naravno do ove godine jer je odlučeno da se istorijski modeli izbace iz igrice, ali to sada nije tema.

Primera radi, postoji čitav događaj zvani "Istorijski Gran pri Monako" koji dozvoljava ljudima da svojim privatnim automobila dođu i vrate ih u život makar na tu jednu trku.

Tako bogati vlasnici na jedan dan mogu biti u ulozi svojih idola poput Kimija, Laude, Šumahera, Sene, Pikea, Mensela ili Rozberga...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: