Loše kopije originala

Info

Izvor: B92

Subota, 13.12.2003.

11:20

Default images

Nećemo dozvoliti da se izruče četiri generala Haškom tribunalu. Nema više novih optužnica. Hag nas otvoreno ucenjuje. Za ratne zločine može da se sudi i pred domaćim sudovima.

Ovo su samo neke od izjava koje su se mogle čuti u predizbornoj kampanji. Većina lidera i stranačkih funkcionera kao da se utrkuje ko će više osuditi saradnju sa Haškim tribunalom. Verovatno, upozoreni rezultatima predsedničkih izbora, kada je predstavnik SRS Tomislav Nikolić odneo "pobedu", shvatili su, da radi izbornih rezultata, o Hagu treba da "promene ploču", a šta će biti posle 28. decembra, kao da nikoga ne interesuje.

Procene i analize raznih agencija za istraživanje javnog mnjenja, posle predsedničkih izbora i debakla demokratskog kandidata Dragoljuba Mićunovića, govore u prilog tome da je veliki broj glasova u naručje desnice otišao baš zbog njihovog stava o (ne)saradnji sa Haškim tribunalom. Većina iz demokratskog bloka, poučena prethodnim iskustvom, shvatila je da će u toku izborne kampanje prikupiti i neki poen pride ako "ospe" po Tribunalu, Tužilaštvu, sudijama… Dobro se sećamo da je i pre više od godinu dana pala i Savezna vlada Zorana Žižića zbog Haga. Došlo je do podela unutar partija, ali, uprkos svemu, linija Jat-a i dalje je direktno letela do Haga. Sada, kažu, samo još general Pavle Strugar i niko više.

Da su neke stranke u toku izborne kampanje "promenile" svoj stav prema Haškom tribunalu, smatra i Rasim Ljajić, ministar za ljudska i manjinska prava, bez čijeg potpisa, nema putnika za Holandiju.
- Očigledno je da se dodvoravaju biračima i to nije dobro. Kakav sam stav prema Hagu imao ranije imam i sada i neću ga menjati. Šta će biti posle izbora, niko se od njih ne pita. Pokušavaju da kopiraju original, odnosno radikale, ali ispadaju samo loša kopija - tvrdi Ljajić.

Srećko Mihajlović, sociolog sa Filozofskog fakulteta, potvrđuje činjenicu da stranke kandidate sa haških lista stavljaju na svoje izborne liste jer, prema njegovom rečima, smatraju da će tako privući birače i to iskoristiti za svoju političku promociju.

- Stranke su sada okrenute prema biračima, a ne prema Međunarodnoj zajednici. Mnogi su sada shvatili da se nacionalni ponos saradnjom sa Hagom golica, pa su od toga odustali. Posle izbora, taj odnos se mora promeniti. Bez obzira ko pobedi, moraće da sarađuje sa Međunarodnom zajednicom, jer nijedna vlast ne može da opstane bez međunarodne pomoći - zaključio je Mihajlović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: