Vlada Kine izdala upozorenje: "Šveđani zlostavljaju kineske turiste"

Peking je od Švedske zatražio zvanično izvinjenje zbog „brutalnog zlostavljanja“ troje kineskih turista od strane policije u Stokholmu.

Izvor: B92

Sreda, 19.09.2018.

09:40

Vlada Kine izdala upozorenje:
Stokholm / thinkstock

Naime, nesporazum između kineskih turista i osoblja hostela nastao je kada su turisti došli jedan dan ranije pre utvrđenog termina za ček-in. Neko vreme su proveli u lobiju, ali je ubrzo osbolje hostela pozvalo policiju koja ih je izbacila napolje.

Niko ne bi rekao da će se ovaj događaj pretvoriti i u diplomatski skandal. Peking je počeo da kritikuje Švedsku zbog narušavanja osnovnih ljudskih prava kineskih državljana, a takođe vlada Kine je izdala upozorenje za svoje turiste koji putuju u Švedsku.

Na videu koji prikazuje samo jedan deo incidenta vidi se porodica Zeng, odnosno sin koji ispred hostela više „Ovo je ubistvo“, a nešto kasnije i njegova majka na kineskom kroz plač govori „Spasite me“.

Nakon ovog događaja i kineska ambasada u Stokholmu izdala je saopštenje u kojem se navodi da je zajedno sa kineskim Ministarstvom spoljnih poslova „upozorila švedsku vladu da je ono što je policija uradila ozbiljno ugrozilo život i narušilo osnovna ljudska prava kineskih državaljana“.

S druge strane, menadžer hostela objašnjava da je kineska porodica došla dan pred bukirani termin i da je odbila da napusti hotel. Osoblje je policiju zvalo posle ponoći kada su Kinezi počeli i verbalno da im prete.

“Za ove goste smo učinili sve što smo mogli, ali ne dozvoljavamo da se naše osoblje izlaže pretnjama niti da se ostali gosti osećaju ugroženo“, rekao je za švedske medije.

Pogledajte snimak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: