Mumbaj - napad na luksuzne hotele

Mumbaj (nekadašnji Bombaj) je najveći grad u Indiji (oko 13 miliona) sa miksom vera (islam i hinduizam), običaja, kultura i predstavlja spoj svih ekstrema i raznovrsnosti. Bio je meta velikih terorističkih napada u dva navrata, jednom je to bila podzemna železnica, a drugi put luksuzni hoteli.

Izvor: B92
Podeli

Osim što je Mumbaj (bivši Bombaj) glavni grad indijske države Maharaštra i finansijski centar države, visoke mode, filmske industrije sa najvećim neboderima u Indiji. Sa druge strane, više od polovine stanovništva živi u nehigijenskim naseljima, a verski i socijalni nemiri su stalno prisutni uprkos finansijskom višku koji postoji u Mumbaiju.

U julu (11) 2006. se u Mombaju desilo sedam koordiniranih eksplozija u roku od 11 minuta na prigradskoj železnici, i prepunim vagonima koji dnevno prevezu šest miliona ljudi. Bombe su bile postavljene u ekspres loncima koji su i ranije koriščćeni za terorističke napade jer povećavaju jačinu eksplozije.

Sve su bile u vozovima koji su saobraćali zapadnom linijom Prigradske železnice i to u delovima za prvu klasu. Poginulo je 209 osoba, a više od 700 je bilo povređeno. Ovi napadi su se desili nekoliko sati nakon serije granatiranja u Srinigaru, najvećem gradu u Indijskim državama Jamu i Kašmir, međutim vlasti su tvrdile da nema povezanosti između ova dva napada.

26. novembra 2008. u Mumbaju se desio još jedan teroristički napad planiran u Pakistanu u kome je ubijeno 104 osobe, a 287 je povređeno. Indijske TV stanice javile su da je u napadima ubijen i Hemant Karkare, šef policijske jedinice za borbu protiv terorizma u Mumbaju, kao i dvojica terorista.

Istovremeno, naoružani napadači u luksuznom hotelu Tadž Mahal u tom gradu držali su više desetina zapadnih talaca. Jedan očevidac rekao je indijskoj televiziji da su napadači tražili one koji imaju američke i britanske pasoše. Policija je saopštila da su među metama napada hoteli „Tadž Mahal” i „Trajdent - Oberoj”, oba sa pet zvezdica.

Na TV snimcima prikazano je kako recepcije oba hotela gore, a gosti se evakuišu. Naoružani napadači su u Mumbaju, indijskom finansijskom centru, otvorili su nasumičnu vatru na sedam lokacija, uključujući bolnicu, železničku stanicu i restoran „Kafe Leopold" koji često posećuju turisti.

Muhamed Adžmal Kasab, glavni optuženi za novembarske napade u Mumbaju, priznao je krivicu pred sudom, ostalih 9 napadača je stradalo u samom napadu. Kasab (21) se prvobitno, izjasnio da nije kriv ni po jednoj od 86 tačaka optužnice, koje, između ostalog, obuhvataju ubistvo, posedovanje eksploziva i rat protiv Indije.

On je izjavio da je svega desetak dobro obučenih ljudi, koji su izveli akciju po karakteru sličnu terorističkim udarima na SAD 11. septembra 2001, nameravalo da ubije 5.000 ljudi. Broj žrtava bi se sigurno brojao u hiljadama da su teroristi uspeli u nameri da dignu u vazduh luksuzni hotel sa pet zvezdica „Tadž Mahal”.

Indija

Pondišeri: Čudo u Indiji

Pondišeri - primorski grad u Tamil Naduu, tri sata udaljen od Čenaja, postao je poznat zbog toga što je poslužio kao scenografija za knjigu i snimanje filma “Pijev život”.

Indija četvrtak 28.02. 20:48 Komentara: 0

Otkrijte divlji svet Azije

Kulturni trendseteri su dugo putovali u Aziju da bi se upoznali sa egzotičnom kuhinjom, užurbanim gradovima ili mističnim hramovima. Sada se avanturistički nastrojeni putnici okreću novom trendu - prirodi zbog zapanjujućih pejzaža i raznolikih divljih životinja.

Indija ponedeljak 26.03. 11:17 Komentara: 1

Indija, otkrovenje za belog čoveka

Priča uvek počinje na aerodromu nekog od velikih hindu gradova.To moze biti Delhi, Mumbaj ili neki treci megalomanski aerodrom gde nas naši moderni avioni ostavljaju u njihovom oblaku prašine, čudnih mirisa, smoga i sa pogledima miliona hindusa uprtih u nas po izlasku sa aerodroma.

Indija ponedeljak 27.12. 07:00 Komentara: 3

Indija u džepu

U Indiji se govori oko 250 različitih jezika, a društvo je i dalje podeljeno na kaste, sa istorijom dugom pet milenijuma. Priču ove zemlje bi ljudi širom sveta voleli da čuju

Indija subota 4.12. 06:00 Komentara: 4

Puškar - u Braminom gradu

Puškar je jedno od pet damova - svetilišta u Indiji koje bi svaki Indus trebalo da poseti za života. Obično se na hodočašća kreće kada čovek obavi sve važne poslove u životu: okući se, izrodi decu i izvede ih na životni put, ostvari poslovni uspeh - kada mu ostane da duhovnim pročišćenjem tekući život počne da privodi kraju i priprema se za onaj naredni. Indusi veruju da svako treba da proživi 82 miliona života, neke lepe a neke i ne.

Indija sreda 17.11. 06:50 Komentara: 1
strana 1 od 5 idi na stranu