Koji pol tehnologija više voli?

Epl Ajfon 4S koristi ženski glas za funkciju virtuelnog „asistenta“ u SAD-u, a muški glas u Velikoj Britaniji. Zašto?

Život

Izvor: B92

Nedelja, 30.10.2011.

14:30

Default images

“Epl” je odbio da komentariše razloge takvog poteza, ali razne teorije su počele da kruže.

“Eple smatra da Britanci veruju muškom autoritativnom glasu, dok Amerikanci, tradicionalno favorizuju prijemčiv ženski glas,” rekao je Stefan Ebet iz Protectyourbubble.com.

Rebeka Rozen, urednica Atlantik magazina proučavala je polnu politiku robota. Zaključila je da kada tehnologija koristi glasove koji nas vode kroz poruke na telefonu ili javni prevoz, biraju uglavnom ženske; za sve ostalo se najčešće koriste muški glasovi.

“Ljudi na glas robota reaguju kao na glas čoveka, a smatra se da dublji glas pripada inteligentnijoj osobi i pripisuje mu se više kredibiliteta,” smatra Kliford Nas, sa Stenford univerziteta.

On je devedesetih radio u BMW-u kada nije bilo poželjno da navigacioni sistemi imaju ženske glasove. “Vozači (koji su uglavnom muškarci) ne žele da dobijaju direkcije od žene.”

Da li se onda može reći da se, s obzirom na sveprisutnost ženskih glasova na GPS-u, situacija promenila? Ili se smatra da ženski glasovi smiruju, vraćajući nas na paradigmu “žena kao staratelja, a muškaraca kao učesnika”?

A sada da se vratimo na Siri aplikaciju.

“Amerikanci pričaju jasno i glasno i obično su u žurbi, zato je logično da oni imaju ženskog glasovnog asistenta koji ima dovoljnu jačinu i opseg. Britanci mumlaju i poštuju autoritet, i zato im je potreban neki takav glas, koji, navodno, podrazumeva muškarca,” rekao je Džeremi Vafstag konsultant za tehnologiju u organizaciji Loose Wire.

Foto: Mrinkk/sxc.hu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: