Svet 26

30.04.2024.

17:16

Padaju k'o konfete: Rusi poskidali američke rakete koje su tajno isporučene Ukrajini FOTO

Rusija je danas saopštila da su njeni sistemi protivvazdušne odbrane oborili šest taktičkih raketnih sistema američke proizvodnje (ATACMS) koje je lansirala Ukrajina u poslednja 24 sata.

Izvor: Reuters

Padaju k'o konfete: Rusi poskidali američke rakete koje su tajno isporučene Ukrajini FOTO
Profimedia

Podeli:

Vašington je tajno isporučio rakete dugog dometa Kijevu kao deo vojnog paketa pomoći Ukrajini od 300 miliona dolara koji je američki predsednik Džozef Bajden odobrio 12. marta, rekao je američki zvaničnik prošle nedelje.

Slanje raketa dometa do 300 km bilo je predmet debate u Bajdenovoj administraciji mesecima.

Rakete ATACMS srednjeg dometa isporučene su prošlog septembra.

Rusko Ministarstvo odbrane nije saopštilo gde su rakete oborene.

"Deset ukrajinskih bespilotnih letelica, šest taktičkih projektila ATACMS proizvođača Sjedinjenih Država i dve vođene avionske bombe 'hamer' francuske proizvodnje oborila je protivvazdušna odbrana", saopštilo je rusko ministarstvo.

Sergej Aksjonov, čelnik Krima, rekao je da su rakete ATACMS oborene iznad poluostrva koje je Rusija anektirala 2014. godine.

On je na Telegramu objavio fotografiju na kojoj se vidi, kako je opisao, nedetonirana podmunicija projektila ATACMS, ali nije precizirao koliko je projektila oboreno.
 

Podeli:

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

21 h

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: