Aktuelno 3

30.04.2024.

10:31

Virus mutirao, pronađen je u mleku

Ptičiji grip prešao je na krave i brzo se širi stadima u Sjedinjenim Američkim Državama, a naučnici su sve zabrinutiji.

Izvor: Blic.rs

Virus mutirao, pronađen je u mleku
Profimedia

Podeli:

Jeremy Farrar, glavni naučnik Svetske zdravstvene organizacije (WHO), izjavio je prošle nedelje da je rizik od prenošenja novog soja virusa H5N1 na ljude 'sve veći'. Ptičiji grip retko zarazi ljude, ali je smrtonosan kada se to dogodi. Prema WHO-u, stopa smrtnosti među ljudima od 2003. iznosi 52 posto.

Zašto su naučnici toliko zabrinuti?

Činjenica da se virus pojavio kod sisara kao što su krave sugeriše da je mutirao, što ga dovodi korak bliže tome da pređe na ljude.

"To je potvrda sposobnosti gripa da nas iznenadi", rekao je za Paul Digard, profesor virusologije i specijalista za gripu na Univerzitetu Edinburghu, za Politico.

"Istorijski gledano, smatrali smo da su krave vrlo niskorizične za grip A (podgrupa gripa koja uzrokuje bolest kod ljudi i uključuje virus koji se sada širi kod goveda). Ovo sad podiže procenu pretnje za jedan stepen", dodao je Digard.

Koliko je raširen novi soj?

"Verovatno je rasprostranjeniji nego što se to smatra. Verujem da je zaraza zahvatila značajno veći broj farmi nego što ih imamo prijavljenih. Na to ukazuje prisutnost RNK virusa u mleku", rekao je James Wood, voditelj odeljenja za veterinarsku medicinu na Univerzitetu Cambridge.

Od prošlog četvrtka oko jedan od pet uzoraka mleka u trgovinama u SAD-u bio je pozitivan na virusne fragmente.

Je li ovo mleko sigurno za piće?

Virusne čestice otkrivene su u komercijalnom mleku u SAD-u, ali to ne znači da nije sigurno za piće. Pasterizacija je učinkovita u ubijanju gripa i američke su vlasti izjavile da nema dokaza da čestice RNA otkrivene u mleku mogu nekoga zaraziti.

Američke savezne agencije (USDA, USFDA, CDC) poručile su da je "komercijalno snabdevanje mlekom sigurno".

Takođe tvrde da će pasterizacija verovatno deaktivirati virus ptičijeg gripa u mleku, ali priznaju da nijedna studija o učincima pasterizacije na viruse (kao što je H5N1) u goveđem mleku još nije dovršena.

Otkrivanje RNK virusa u američkom mleku ne bi trebalo da brine Evropljane. Uvoz mleka iz SAD-a u EU je "vrlo blizu nule i statistički je beznačajan u smislu trgovine", rekao je jedan od zvaničnika EU-a za Politico.

Koliko je novi soj opasan za ljude?

Za sada je rizik za ljude ograničen, ali ima mnogo toga što ne znamo jer je soj novi. Zabeležen je najmanje jedan slučaj zaraze kod ljudi, ali nema dokaza o prenosu s čoveka na čoveka, ključnom pokazatelju pretnje od nove pandemije.

Opasnost je u tome što virus stalno mutira i može razviti sposobnost da lakše zarazi ljude. Što je virus rašireniji među životinjama, to je veća opasnost za čoveka.

Je li novi soj otkriven u Evropi?

"Infekcije mlečnih goveda sojem H5N1 nisu otkrivene u Evropi. Pomno pratimo situaciju i njen mogući razvoj", rekao je portparol Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA). Dodao je da je pretnja ljudskom zdravlju i dalje niska.

EFSA je savetovala zemljama članicama pojačan nadzor sisara, posebno onih u blizini živinarskih objekata zaraženih ptičijim gripom.

Imamo li vakcine protiv ptičijeg gripa?

Postoje vakcine koja bi mogla delovati protiv ptičijeg gripa, ali još uvek nije jasno koliko bi bila učinkovita u odnosu na određeni soj i koliko bi brzo kompanije mogle povećati proizvodnju.

Portparol GSK rekao je da kompanija ima ugovor s Kancelarijom za pripravnost i odgovor na hitne zdravstvene situacije EU-a za proizvodnju 85 miliona doza svoje vakcine Adjupanrix za pripravnost na pandemiju ako to bude potrebno. Adjupanrix je mock-up vakina, ono koje se može prilagoditi bilo kojem soju gripa.

Evropska komisija potvrdila je da ima ugovor s kompanijama GSK i CSL Seqirus za isporuku prilagođenih vakcina protiv gripa u slučaju pandemije.

Andrew Fenwick, glasnogovornik CSL Seqirusa, rekao je da bi vakcina protiv zoonotskog gripa te kompanije trebalo biti učinkovito protiv soja koji trenutno kruži SAD-om.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

18 h

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: