Aktuelno 3

30.04.2024.

9:40

Kako će Evropska unija ubuduće sankcionisati saobraćajne prekršaje

Standardizacija kriterijuma za kažnjavanje u ​​svim državama je nešto o čemu se ozbiljno razmišlja.

Izvor: Revijahak, B92

Kako će Evropska unija ubuduće sankcionisati saobraćajne prekršaje
Shutterstock/lensmen

Podeli:

Nacionalni sistemi sankcionisanja u Evropskoj uniji dobro funkcionišu. Međutim, ne postoji pravi sistem za razmenu informacija između zemalja. Efekat? Kada je Poljak kažnjen zbog prekoračenja brzine u Nemačkoj, poljska policija nema informacije o tome.

Evropski parlament je usvojio zakon koji se zove prekogranična razmena informacija o saobraćajnim prekršajima i prekršajima koje su počinili vozači.

To znači da će informacije o prekršaju učinjenom u jednoj državi biti prosleđene državi koja je izdala vozačku dozvolu. Takođe će biti moguće izricanje kazni širom Evropske unije.

U tom smislu biće sprovedena čak dva zakonska rešenja.

Shutterstock/austrian photographer

Prvo, vlasti će imati do 11 meseci da procesuiraju prekršaje koje su počinili strani vozači.

Ako, na primer, nemačka patrola uhvati poljsko vozilo i kazna dostigne više od 70 evra, poljska poreska uprava će se pobrinuti za prinudnu naplatu ovog iznosa. Nacionalni organi će moći da preuzmu gonjenje počinilaca.

Drugo, nacionalne vlasti će morati da dele informacije o prekršajima. Međutim, to se ne odnosi samo na prekoračenje brzine, na primer, već i na gubitak vozačke dozvole.

Razmena informacija obuhvata prekršaje koji se odnose na prekoračenje brzine, vožnju pod dejstvom alkohola, bežanje sa mesta udesa, ulazak u raskrsnicu na crveno svetlo, neovlašćen ulaz na pružni prelaz, opasno parkiranje, preticanje kolone ili vožnju u suprotnom smeru.

Shutterstock/Massimo Todaro

Međutim, razmena informacija o kriminalu između policijskih snaga iz 27 zemalja EU je samo početak. U stvari, ovo je uvod u jedinstven sistem kažnjavanja vozača.

EU želi da kazneni sistem i, na primer, kazneni poeni budu podjednako vredni u svakoj zemlji. Ovo bi u velikoj meri unapredilo sistem kaznenog progona "drumskih pirata" u celoj EU.

To bi značilo i da bi se negativni bodovi hrvatskog vozača zarađeni, na primer, u Nemačkoj ili Italiji upisivali u dosije u MUP-u Hrvatske.

Shutterstock/Spitzi-Foto

Međutim, još je dug put do ostvarenja ovako sveobuhvatnih planova.

Za početak, države članice imaju 30 meseci da naprave prvi korak, odnosno da naprave sistem razmene informacija.

Evropska komisija do sada nije utvrdila izglede za uspostavljanje jedinstvenog sistema kazni, a treba se podsetiti da je možda reč i o uvođenju digitalne vozačke dozvole širom Evropske unije.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

18 h

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: