Aktuelno 8

30.04.2024.

9:45

Apple upozoren, ima rok od šest meseci

Nakon što je omogućio konkurentske prodavnice aplikacija na svojim telefonima, Apple sada ima šest meseci da isto omogući i na svojim tabletima.

Izvor: Forbes

Apple upozoren, ima rok od šest meseci
NYC Russ / Shutterstock.com

Podeli:

Apple iPad uređaji su dodati na listu tehnoloških proizvoda koji moraju da se povinuju DMA pravilima Evropske unije (DMA – Zakon o digitalnom tržištu).

Evropska komisija je zvanično okarakterisala iPadOS kao monopolistički, zajedno sa Safari veb pregledačem, iOS operativnim sistemom i App Store-om.

Iz Komisije kažu da su korisnici praktično "zaključani" u Apple iPadOS ekosistemu, koji obeshrabruje korisnike da se prebace na konkurentska rešenja.

Apple ima rok od šest meseci da se povinuje DMA pravilima, tako što će implementirati različite preventivne mere.

Ovome su prethodili meseci iscrpne istrage, kako bi se odlučilo da li iPadOS može da se okarakteriše kao "gatekeeper" softver.

Apple sada mora da omogući da kompanijin servis ne bude preferirano rešenje u odnosu na rivale, odnosno da korisnici ne budu primorani da koriste samo Apple ekosistem i da imaju priliku da koriste i eksterne servise.

Iz kompanije Apple su odgovorili da će nastaviti da konstruktivno sarađuju sa Evropskom komisijom kako bi osigurali da kompanijini servis9i budu u skladu s Zakonom o digitalnom tržištu, a to uključuje i iPadOS.

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: