Visoki napon 5

30.04.2024.

13:35

Mazda brusi svoj dizajn: Kako će izgledati novi električni SUV FOTO

Koncept električnog SUV-a elegantnog izgleda pod nazivom Arata debitovao je u Pekingu, a ovaj model bi trebalo da uđe u serijsku proizvodnju do kraja sledeće godine.

Izvor: B92

Mazda brusi svoj dizajn: Kako će izgledati novi električni SUV FOTO
Mazda

Podeli:

Glavna zvezda na Mazdinom štandu na sajmu automobila Pekingu "Auto China 2024" je nesumnjivo nova električna "šestica", limuzina sa zadnjim pogonom.

Međutim, to nije bila jedina premijera u glavnom kineskom gradu. Koncept električnog SUV-a elegantnog izgleda pod nazivom Arata takođe je debitovao u Pekingu, a ovaj model bi trebalo da uđe u serijsku proizvodnju do kraja sledeće godine.

Mazda

Slično kao i EZ-6 limuzinu, koncept Arata je razvila kompanija Changan Mazda, preduzeće koje su krajem 2012. u Kini osnovali Changan Automobile i Mazda, u odnosu 50:50.

Verovatno će SUV imati drugačije ime u produkcijskoj verziji, pretpostavka je alfanumeričku oznaku poput drugih Mazdinih SUV modela.

Kako se navodi, EZ-60 oznaka je već zaštićena u Kini, pa se očekuje da će se koristiti za ovo vozilo.

Mazda

U međuvremenu, Arata (na japanskom oznaka za "novi" ili "sveži") predstavlja atraktivan električni SUV koji bi lako mogao se uklopi u postojeću gamu japanske kompanije.

Dok se očekuje da će pomenuta Mazda EZ-6 biti bazirana na modelu Changan Deepal SL03, EZ-60 će verovatno biti zasnovan na modelu Changan Deepal S7.

Međutim, biće to više od pukog kopiranja, jer postoje velike razlike u dizajnu između Mazdinih i Changan automobila.

Osim toga, Mazdina limuzina i SUV, barem u konceptnim verzijama, izgledaju znatno luksuznije čime će opravdati očekivano višu cenu u odnosu na kineske pandane.

Mazda

Arata SUV ima isključivo električni pogon, čije specifikacije nisu poznate, dok će limuzina EZ-6, koja će biti u prodaji kasnije ove godine u Kini biti ponuđen i sa hibridnim sistemom.

SUV takođe usvaja poznati Kodo dizajnerski jezik i ima relativno male prozore i uglađena svetla napred i pozadi.

Baš kao i limuzina, ima osvetljenu prednju rešetku, dok je sa strane svetleći natpis "Mazda".

Mazda

Pošto je u pitanju koncept, vozilo ima kamere umesto konvencionalnih retrovizora, a takođe nedostaju klasične ručke na vratima i zadnji brisač.

Pozadi primećujemo spojler "prepolovljen" vertikalnim trećim stop svetlom.

Mazda

Mazda ne spominje da bi mogla da prodaje limuzinu i SUV van Kine, gde će se ova dva modela i proizvoditi.

Japanska kompanija napravila je do sada tek stidljive korake ka elektrifikaciji, ali je svesna da su električna vozila neizbežna.

Iako električni krosover MX-30 nije ostvario komercijalni uspeh, najblaže rečeno, japanski brend je svestan da mora da se bavi i elektrifikacijom da bi opstao.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: