Svet 16

29.04.2024.

12:18

Rusi besni, zapretili: Oko za oko, zub za zub

Imovina Ruske narodne banke vredna stotine milijardi dolara zamrznuta je u Evropskoj uniji i drugde nakon početka rata Rusije i Ukrajine u februaru 2022. godine.

Izvor: Večernji list

Rusi besni, zapretili: Oko za oko, zub za zub
EPA/MAXIM SHIPENKOV

Podeli:

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov zapretio je u nedelju Zapadu mogućom odmazdom ako pokuša da zapleni rusku imovinu. O mogućnosti zaplene ruske imovine raspravlja se u Sjedinjenim Državama, Ujedinjenom Kraljevstvu i Evropskoj uniji, a neki pozivaju na korišćenje novca za finansiranje pomoći – ili čak oružja – za Ukrajinu, prenosi Večernji list.

Peskov je sugerisao da bi Moskva mogla da zapleni stranu imovinu u Rusiji ako se preduzmu bilo kakvi potezi za zaplenu ruske imovine u inostranstvu.

"Razume se da će Rusija koristiti te pravne puteve i u potpunosti braniti svoje interese", rekao je Peskov u intervjuu za rusku televiziju.

Takođe je upozorio da bi Zapad mogao da izgubi poverenje drugih stranih ulagača ako se bude dirala ruska imovina.

"Pouzdanost nestaje preko noći zbog glupe, nepromišljene odluke", rekao je Peskov.

Po trenutnom predlogu EU, ne bi bilo izvlačenja temeljne imovine, već bi se prihod od imovine dao Ukrajini.

"Ruska imovina se ne sme dirati, inače će doći do oštrog odgovora na zapadnu krađu", rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u objavi na Telegramu.

"I mnogi na Zapadu su to već shvatili. Nažalost, ne svi", napisala je.

Podeli:

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

10 h

Svet

Rusija se okrenula Kini, ali uzalud

Ruski Gasprom mogao bi da se suoči s dugim periodom lošeg poslovanja, dok pokušava domaćim tržištem i izvozom u Kinu da popuni prazninu nastalu evropskim bojkotom.

20:22

13.5.2024.

1 d

Podeli: