Život

Sreda, 26.10.2016.

19:20

“Nije pitanje da li će neki asteroid ponovo pasti, već kada”

Pre šezdeset i pet miliona godina katastrofalni udar je potpuno promenio Zemlju, a nije bilo nikakvog načina da se taj udar predvidi.

Izvor: BBC

“Nije pitanje da li će neki asteroid ponovo pasti, već kada”
Foto: Thinkstock

Udar asteroida, a možda i više njih, promenili su tok miliona godina evolucije i izmenili sastav naše atmosfere.

Kako bismo sprečili da se nešto slično desi, moramo biti spremni.

Megan Bruk Sejl, istraživač nacionalne laboratorije Lorens Livermor, radi na proceni udara asterioda i prvi put će testirati koliko bi efikasna bila kinetička misija u izmeni toka asteroida koji se kreću ka Zemlji.

“Ne postavlja se pitanje da li će neki asteroid ponovo pasti, već kada”, rekla je ona i dodala: “Planetarna odbrana je postala problem, jer se sve više asteroida otkriva u blizini Zemlje”.

Ona se osvrnula i na meteorit Čelijabinsk koji je 2013. godine bio na svim naslovnim stranama jer je zbog njega povređeno na stotine ljudi i oštećen je veliki broj zgrada u Rusiji.

“Niko nije ni mogao da pretpostavi da će se to desiti. Meteorit je bio prilično mali, a napravio je tako veliku štetu.”

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

23 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: