Život

Nedelja, 19.02.2017.

17:55

Otkriven jedini video snimak na kojem se vidi slavni pisac

Iako je umro 1922. godine, istraživači još otkrivaju neke nove detalje iz njegovog života.

Izvor: express.hr

Otkriven jedini video snimak na kojem se vidi slavni pisac
Foto: Gettyimages

Univerzitetski profesor Žan-Pjer Sirua-Trahan iz Kanade tvrdi da je otkrio jedini video na kojem je prikazan slavni francuski pisac Marsel Prust.

Kako piše britanski Gardijan”, na crno-belom snimku povorke na jednom venčanju, nastalom 1904. godine, tokom nekoliko sekundi prikazan je muškarac u svojim tridesetim, sa šeširom na glavi i u sivom odelu.

Zanimljivo je da samo on silazi sam stepenicama, dok većina ostalih gostiju ide u parovima.

Sirua-Trahan, profesor na univerzitetu Laval u Kvebeku veruje da je to jedini snimak Marsela Prusta.

On dodaje da je reč o snimku venčanja Elejn Grefil, ćerke grofice Grefila. Grofica je bila Prustova bliska prijateljica i navodna inspiracija za lik Orijane de Germont u "Potrazi za izgubljenim vremenom". Lik Fres, veliki stručnjak za Prusta i njegov život, kaže da je na snimku definitivno prikazan Prust.

"Znamo svaki detalj Prustovog života. Znamo da je tih godina voleo da nosi specifičan šešir i sivo odelo. Dirljivo je što prvi put vidimo Prusta još od njegovog vremena. Bilo bi savršeno da je silazio sa stepenica malo sporije, ali biće sve u redu kad malo usporimo film", rekao je Fres.

Drugi specijalista za život i delo Marsela Prusta, Žan-Iv Tadi, kaže da je oduševljen, ali da je očekivao da pronađe Prusta na snimku nekih vesti.

"Neverovatno je da niko nije razmišljao o traženju Prustovih materijala u arhivi Grefila. Sve to pokazuje da su nova otkrića moguća čak kada tako podrobno proučavate nečiji život", kaže.

Prust je umro 1922. godine u 51. godini života. Njegovo najpoznatije delo "U potrazi za izgubljenim vremenom" objavljeno je u sedam delova između 1913. i 1927. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

21 h

Podeli: