Život

Sreda, 18.07.2012.

17:37

Direktor istraživanja CERN-a u Petnici

Serđo Bertoluči, direktor istraživanja u CERN-u, danas (18. 7) je posetio Istraživačku stanicu Petnica.

Izvor: B92

Default images

Evropski savet za nuklearnu fiziku (CERN) je odlučio da svoju ovogodišnju letnju školu fizike održi u ovoj prestižnoj instituciji za naučno obrazovanje u Evropi.

Istraživačka stanica Petnica je tako od 13. do 20. jula 2012. domaćin CERN-ove Trans-evropske škole fizike visokih energija. Srbiji je pripala izuzetna čast, da kao novoj članici CERN-a, ugosti ovu školu, kao i Petnici koja je širom Evrope prepoznata kao mesto veoma značajno za obrazovanje talentovanih učenika.

Kao specijalni gost, predavanje na ovoj školi je održao Serđo Bertoluči, direktor istraživanja u CERN-u. Govorio je o poslednjim rezultatima dobijenim u detektorima Velikog hadronskog sudarača (LHC) u CERN-u i otrkiću nove čestice za koju se pretpostavlja da je Higsov bozon.

Kao zaključak svog izlaganja dr Serđo Bertoluči je rekao: “Veoma je veliko zadovoljstvo biti deo velikog naučnog otkrića i učestvovanje u istorijskom trenutku za razvoj nauke. Trud od nekoliko decenija izgradnje CERNovih postrojenja i razvoja neophodnih tehnologija i velika posvećenost u kasnijim naučnim istraživanjima, je počela da daje rezultate. Otkriće čestice koja može biti Higsov bozon, je samo početak novih otkrića koja slede.”

Predavanju su, osim učesnika Letnje škole prisustvovali i srednjoškolci, polaznici redovnih programa, koji su trenutno u Petnici. Na taj način su dobili priliku da iz prve ruke čuju kako se nauka razvija u najvećem centru na svetu.

Na samom kraju dr Betroluči se zahvalio Istraživačkoj stanici Petnica na gostoprimstvu, i pohvalio požrtvovan rad sa mladima koji vole nauku tokom ovih 30 godina postojanja Petnice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: